Forțele militare rusesți continuă cu atacuri în Harkov, Kiev și Mariupol. Soldații ucraineni resping termenul forțelor ruse de a se preda și continuă să-și apere orașul

Forțele militare rusesți continuă cu atacuri în Harkov, Kiev și Mariupol. Soldații ucraineni resping termenul forțelor ruse de a se preda și continuă să-și apere orașul
Un preot din regiunea Harkov susține că în Ucraina se duce lupta între „bine și rău”. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mykhaylo Palinchak

Luni, 18 aprilie, este a 54-a zi de război în Ucraina. Forțele militare rusești au distrus o fabrică de muniție din apropiere de Kiev. Președintele Volodimir Zelensky a acuzat Rusia că vrea să „distrugă” întreaga regiune de est, promițând că se va face totul pentru a o apăra.

Armata Moscovei continuă cu atacuri în Harkov, Kiev și Mariupol. Forțele invadatoare au reluat atacurile asupra orașului-port situat la Marea Azov, iar soldații ucraineni din Mariupol au respins termenul forțelor ruse de a se preda.

Zelenski, discuții cu directorul gerenal al FMI

Volodimir Zelenski a vorbit cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară a Ucrainei şi reconstrucţia ţării după război, potrivit Reuters.

„Am discutat cu directorul general al FMI, Georgieva, problema asigurării stabilităţii financiare a Ucrainei şi pregătirile pentru reconstrucţia de după război. Avem planuri clare deocamdată, precum şi o viziune asupra perspectivelor. Sunt sigur că cooperarea dintre FMI şi Ucraina va continua să fie fructuoasă”, a transmis preşedintele Zelenski într-o postare pe Twitter.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva a susținut discuţia cu liderul de la Kiev într-un tweet publicat în cursul zilei de duminică.

„Mulţumesc pentru conversaţia foarte bună de astăzi”, a scris Kristalina Georgieva. Directorul general al FMI a mai scris că sprijinul este „esenţial pentru a pune bazele pentru reconstrucţia unei #Ucraine competitive şi moderne”.

Mai multe orașe din Ucraina au fost distruse și bombardate

Armata lui Vladimir Putin atacă Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei unde populația majoritară este de etnie rusă.

După ce Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline, a transmis că ucrainenii „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica situl și a construi rute de evacuare.

„Acești luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-a putea dovedi oribil”, a mai adăugat expertul.

Urmăriți B1TV.ro și pe