Forțele ruse au intensificat ofensiva în estul Ucrainei. Donbasul este complet distrus, spune Volodimir Zelenski: „E iad acolo”

Forțele ruse au intensificat ofensiva în estul Ucrainei. Donbasul este complet distrus, spune Volodimir Zelenski: „E iad acolo”
Mariupol, 27 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Forțele ruse au bombardat vineri mai multe zone din regiunea est-ucraineană Donbas, atât terestru, cât și aerian, distrugând locuințe din diverse districte rezidențiale și provocând moartea mai multor civili, susțin oficialii ucraineni, potrivit Reuters.

Forțele ruse au intensificat ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că atacurile au transformat regiunea Donbas într-un „iad”.

La Mariupol, scena celui mai sângeros asediu de la începutul invaziei ruse, ultimii luptători ucraineni grav răniți au fost evacuați din combinatul Azovstal, a precizat comandantul lor. Deocamdată este neclar dacă  trupele ucrainene care au rămas în uriașul complex de la Marea Azov au depus armele sau nu.

Între timp, Kremlinul a anunțat că sporește efectivele de la frontiera vestică a Rusiei, spunând totodată că intenția Finlandei și a Suediei de a adera la NATO este parte din intensificarea amenințărilor militare.

Războiul din Ucraina este pe cale să intre în a patra lună, iar armata ucraineană susține că baraje de artilerie masive, inclusiv lansatoare de rachete multiple, au lovit infrastructura civilă din regiunea Donbas, spre extremitatea estică a țării invadate de forțele Moscovei. Aeronavele ruse au lovit și ele diverse ținte.

„Armata rusă a început o foarte intensă distrugere a orașului Sievierodonețk, intensitatea bombardamentului s-a dublat, bombardează zone rezidențiale, distrug casă cu casă”, a declarat guvernatorul ucrainean din Lugansk, Serhiy Gaidai.

„Nu știm câți oameni au murit, deoarece este pur și simplu imposibil să mergi și să verifici fiecare apartament”, a explicat oficialul.

În ultima zi ar fi murit 13 civili în zona Lugansk din regiunea Donbas, dintre care 12 la Sievierodonețk.

„Donbasul este complet distrus”, declara joi președintele ucrainean. „Este iad acolo – iar asta nu este o exagerare”, mai spunea Volodimir Zelenski.

La Moscova, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că „eliberarea Republicii Populare Lugansk” va fi finalizată în curând.

Urmăriți B1TV.ro și pe