Fostul cancelar german, Schroeder, a dat în judecată parlamentul Germaniei pentru privilegii

Fostul cancelar german, Schroeder, a dat în judecată parlamentul Germaniei pentru privilegii
În imagine: Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un prieten al lui Vladimir Putin. Foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a dat în judecată parlamentul țării în încercarea de a restabili privilegiile speciale de care a fost lipsit în luna mai, potrivit avocatului său.

Parlamentul i-a impus să renunțe la biroul său

În vârstă de 78 de ani, Schroeder cere să i se restituie un birou parlamentar în procesul depus la Tribunalul Administrativ din Berlin, a declarat vineri avocatul său din Hanovra, Michael Nagel, pentru agenția de presă DPA.

O comisie parlamentară germană pentru buget a decis în luna mai că Schroeder, care a fost mult timp subiectul unor critici mari în Germania pentru legăturile sale cu Rusia, trebuie să renunțe la dreptul său la un birou în Parlamentul german, deși urma să primească în continuare pensia și asigurarea de securitate.

Echipa de avocați a fostului cancelar susține că decizia comisiei de buget a parlamentului de a tăia finanțarea biroului parlamentar al lui Schroeder și de a-l desființa a fost ilegală, potrivit unei declarații a firmei de avocatură obținută de DPA.

Se „susține că cancelarul pensionat Gerhard Schroeder nu-și mai exercită așa-numitele „îndatoriri oficiale rămase”.

Cu toate acestea, nu se specifică deloc care sunt ‘îndatoririle oficiale rămase’, cum se stabilește dacă acestea sunt exercitate sau nu și, în plus, ce procedură trebuie respectată în acest sens”, se arată în declarație.

Criticat pentru relațiile cu Rusia

Fostul cancelar, care a fost în funcție între 1998 și 2005, a fost criticat ani de zile pentru implicarea sa în companiile de stat rusești și este considerat un prieten personal apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Presiunea asupra lui Schroeder pentru a se distanța de Putin a crescut după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina vecină.

În luna mai, Schroeder a anunțat în cele din urmă că va părăsi consiliul de supraveghere al gigantului energetic rus Rosneft. De asemenea, el a refuzat o nominalizare pentru un post în consiliul de supraveghere al Gazprom, un alt gigant energetic rusesc.

Partidul său de centru-stânga, SPD, a decis luni că nu există motive pentru a-l expulza din partid, după mai multe săptămâni de analiză.

Comitetul din orașul Hanovra, din nordul Germaniei, a declarat că Schroeder nu a încălcat regulile partidului SPD angajându-se cu companii rusești de stat, ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv de expulzare sau chiar de mustrare.

Urmăriți B1TV.ro și pe