Fostul ministru britanic de finanţe, Rishi Sunak, critică dur China: „Ne fură tehnologiile şi ne infiltrează universităţile/ Cea mai mare ameninţare pe termen lung”

Fostul ministru britanic de finanţe, Rishi Sunak, critică dur China: „Ne fură tehnologiile şi ne infiltrează universităţile/ Cea mai mare ameninţare pe termen lung”
sursă foto: captură YT

Fostul ministru britanic de Finanţe Rishi Sunak, posibil înlocuitor al premierului Boris Johnson, a criticat duminică dur China, pe care o consideră drept „cea mai mare ameninţare pe termen lung” a Regatului Unit, conform  AFP.

Rishi Sunak a  acuzat China că „ne fură tehnologiile şi ne infiltrează universităţile” și a luat astfel poziţie în faţa rivalei sale în cursa pentru Downing Street, Liz Truss. La conducerea diplomaţiei britanice, aceasta  a avut șansa să-şi accentueze tonul față de  Beijing.

Fostul ministru britanic de finanţe, Rishi Sunak, critică dur China

Recent, campania dintre cei doi finalişti pentru a-i lua locul lui Boris Johnson,   a dat naştere la o supralicitare pe teme precum imigraţia.

Astfel că, Rishi Sunak promite în cazul în care  va fi ales de aderenţii Partidului Conservator, să închidă cele 30 de institute Confucius construite în Regatul Unit.  Aceste instituţii sunt finanţate de guvernul din China și îşi propun să promoveze limba şi cultura chineză, însă sunt acuzate de mai mulți deputaţi conservatori că sunt utilizare pentru spionaj și propagandă.

De asemenea, el consideră că persoanele din China  „susţin invazia fascistă a Ucrainei de către Putin cumpărându-i petrolul şi încercând să-şi intimideze vecinii, inclusiv Taiwanul”.

„Ei împovărează ţările în curs de dezvoltare cu datorii insurmontabile şi se folosesc de acestea pentru a le confisca bunurile sau a le ameninţa cu un pistol diplomatic”, a acuzat el. „Ei torturează, închid şi îşi îndoctrinează propriul popor, în special în Xinjiang şi Hong Kong, încălcând drepturile omului”, a mai explicat Rishi Sunak.

Ce promisiuni face Rishi Sunak împotriva Chinei

„Voi împiedica China să preia controlul universităţilor noastre şi voi oferi întreprinderilor şi instituţiilor publice britanice securitatea cibernetică de care au nevoie”, a continuat el.

De asemenea, pe lista  promisiunilor lui Rishi Sunak, se află și crearea unei alianţe internaţionale, în stil NATO, pentru „a se apăra” împotriva atacurilor tehnologice ale Chinei, respectiv  dezvoltarea sprijinului MI5 – agenţia britanică de contrainformaţii şi securitate internă – pentru companii şi universităţi având obiectivul de „a contracara spionajul industrial chinez”, conform Ziare.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe