Serviciile de informații de la Kiev acuză China că a atacat cibernetic instituții militare și nucleare ale Ucrainei chiar cu câteva zile înainte de invazia rusă

Serviciile de informații de la Kiev acuză China că a atacat cibernetic instituții militare și nucleare ale Ucrainei chiar cu câteva zile înainte de invazia rusă
Oficiali americani susțin că nu au observat până acum sprijinul militar și economic al Chinei pentru Vladimir Putin. Sursă foto: Hepta - Alexei Druzhinin

Serviciile de informații de la Kiev acuză China că a atacat cibernetic instalațiile militare și nucleare ale Ucrainei chiar cu câteva zile înainte de invazia rusă, informează The Times.

Ucraina, acuzații grave la adresa Chinei

Serviciile secrete ucrainene dau de înțeles că Beijingul e complicele Moscovei.

Peste 600 de site-uri ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale altor instituții au suferit mii de încercări de piraterie sub coordonarea guvernului chinez, se arată în mai multe note ale SBU, serviciul de securitate ucrainean.

Au fost vizate numeroase instituții de la forțele de apărare a frontierei, până la banca națională și autoritatea feroviară.

Serviciile de la Kiev susțin că atacurile au început înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, care au avut loc în China, și au atins apogeul pe 23 februarie. Pe 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina.

Cum s-a poziționat până acum China față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Amintim că până acum China nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, în schimb a criticat Occidentul pentru că a impus sancțiuni Moscovei.

Luna trecută, presa internațională a scris, citând oficiali americani, că Rusia a cerut Chinei ajutor financiar și chiar militar pentru a-și continua operațiunile din Ucraina, iar Beijingul și-ar fi arătat disponibilitatea. Informațiile au fost negate vehement de China.

Vineri a avut loc primul summit UE – China din ultimii doi ani. Liderii blocului comunitar i-au avertizat pe cei de la Beijing că imaginea țării lor în Europa va fi complet distrusă dacă vor ajuta Rusia de orice manieră.

De asemenea, într-o conversație la telefon cu președintele chinez Xi Jinping, președintele american Joe Biden a „descris implicațiile și consecințele în cazul în care China furnizează sprijin material Rusiei, în timp ce aceasta conduce atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:34 - A sfidat toate regulile de circulație: comportamentul haotic în trafic al unui șofer din județul Hargita i-a îngrozit pe toți
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI (surse)
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”
14:54 - Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)
14:42 - Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen
14:37 - Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea noastră în Schengen”
14:25 - Cantități record de gaze importate de Republica Moldova din România, pe la Ungheni