Francezii au votat ca dreptul la avort să fie trecut în Constituție

Francezii au votat ca dreptul la avort să fie trecut în Constituție
Francezii au votat ca dreptul la avort să fie trecut în Constituție, sursă foto: captură Yt

Adunarea Națională a Franței a susținut propunerea de a înscrie dreptul la avort în Constituție, motivată în mare parte de creșterea restricțiilor în alte părți.

Modificarea Constituției ar trebui să fie supusă și unui referendum

Deputații au votat cu o largă majoritate pentru a include o clauză care să garanteze „accesul efectiv și egal la dreptul de a întrerupe voluntar sarcina”.

Deputatul de stânga Mathilde Panot, care este în spatele acestei modificări, a declarat că aceasta este menită să protejeze împotriva „regresului” observat în SUA și Polonia.

Luna trecută, camera superioară, Senatul, a respins o propunere similară și se crede că este puțin probabil să susțină noul amendament. Partidele de dreapta – care domină Senatul – susțin că dreptul la avort nu este amenințat în Franța.

O modificare a Constituției ar trebui să fie supusă și unui referendum, deși sondajele de opinie sugerează că peste 80% dintre alegătorii francezi o susțin.

Amendamentul Mathildei Panot a trecut după ce a obținut sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ Renaissance al lui Emmanuel Macron.

Ministrul Justiției, Eric Dupond-Moretti, a susținut, de asemenea, modificarea Constituției și a lăudat votul „istoric”.

În februarie anul trecut, parlamentul francez a votat pentru extinderea termenului legal pentru avort de la 12 la 14 săptămâni, similar cu cel din Spania vecină. Acesta este mai mic decât în alte țări europene, inclusiv Suedia, Olanda, Anglia, Țara Galilor și Scoția.

Panot a dedicat votul de joi femeilor din SUA, Polonia și Ungaria. Demersul ei de a schimba constituția a fost declanșat de un vot al Curții Supreme a SUA de a pune capăt garanției naționale privind accesul la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

Treisprezece state americane au început de atunci să aplice interdicții privind avortul, în timp ce alegătorii din state precum California au susținut luna aceasta propuneri de a înscrie dreptul la avort în constituția lor.

Polonia are o interdicție aproape totală a avortului, iar anul acesta a început să aplice o hotărâre conform căreia întreruperea sarcinilor cu malformații fetale este neconstituțională.

Între timp, guvernul naționalist al Ungariei a înăsprit recent restricțiile privind avortul, cerând ca femeile însărcinate să dovedească semnele de viață ale fătului înainte de a solicita întreruperea sarcinii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti