Adunarea Națională a Franței a susținut propunerea de a înscrie dreptul la avort în Constituție, motivată în mare parte de creșterea restricțiilor în alte părți.
Deputații au votat cu o largă majoritate pentru a include o clauză care să garanteze „accesul efectiv și egal la dreptul de a întrerupe voluntar sarcina”.
Deputatul de stânga Mathilde Panot, care este în spatele acestei modificări, a declarat că aceasta este menită să protejeze împotriva „regresului” observat în SUA și Polonia.
Luna trecută, camera superioară, Senatul, a respins o propunere similară și se crede că este puțin probabil să susțină noul amendament. Partidele de dreapta – care domină Senatul – susțin că dreptul la avort nu este amenințat în Franța.
O modificare a Constituției ar trebui să fie supusă și unui referendum, deși sondajele de opinie sugerează că peste 80% dintre alegătorii francezi o susțin.
Amendamentul Mathildei Panot a trecut după ce a obținut sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ Renaissance al lui Emmanuel Macron.
Ministrul Justiției, Eric Dupond-Moretti, a susținut, de asemenea, modificarea Constituției și a lăudat votul „istoric”.
În februarie anul trecut, parlamentul francez a votat pentru extinderea termenului legal pentru avort de la 12 la 14 săptămâni, similar cu cel din Spania vecină. Acesta este mai mic decât în alte țări europene, inclusiv Suedia, Olanda, Anglia, Țara Galilor și Scoția.
Panot a dedicat votul de joi femeilor din SUA, Polonia și Ungaria. Demersul ei de a schimba constituția a fost declanșat de un vot al Curții Supreme a SUA de a pune capăt garanției naționale privind accesul la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.
Treisprezece state americane au început de atunci să aplice interdicții privind avortul, în timp ce alegătorii din state precum California au susținut luna aceasta propuneri de a înscrie dreptul la avort în constituția lor.
Polonia are o interdicție aproape totală a avortului, iar anul acesta a început să aplice o hotărâre conform căreia întreruperea sarcinilor cu malformații fetale este neconstituțională.
Între timp, guvernul naționalist al Ungariei a înăsprit recent restricțiile privind avortul, cerând ca femeile însărcinate să dovedească semnele de viață ale fătului înainte de a solicita întreruperea sarcinii.