Franța crește nivelul de securitate și mobilizează mii de polițiști în Paris, pentru meciul din Israel

Franța crește nivelul de securitate și mobilizează mii de polițiști în Paris, pentru meciul din Israel
Protest pro-Palestina, la Paris, pe 14 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Firas Abdullah

Mii de polițiști au fost mobilizați la Paris pentru a asigura securitatea la meciul internațional de fotbal Franța-Israel de joi, la o săptămână după violențele din Amsterdam în care fanii Maccabi Tel Aviv au fost atacați.

Poliția din Paris tratează evenimentul ca pe un meci cu risc ridicat

Șeful poliției din Paris, Laurent Nuñez, spune că 4.000 de ofițeri vor fi în misiuni de patrulare, 2.500 la Stade de France din suburbiile din nordul Parisului, iar restul în transportul public și în interiorul capitalei.

În plus, aproximativ 1.600 de paznici de la firme private de securitate vor fi de serviciu pe stadion, iar o unitate de elită a poliției antiteroriste va proteja echipa israeliană în timpul vizitei.

„Este un meci cu risc ridicat [din cauza] unui context geopolitic extrem de tensionat”, a spus Nuñez. „Nu vom permite nicio încercare de a perturba ordinea publică”.

Meciul Uefa Nations League este supus unei examinări intense în urma violențelor după meciul de joia trecută dintre Ajax și Maccabi Tel Aviv din Olanda.

Stadionul, care poate găzdui 80.000, va fi plin doar pe un sfert. Urmând sfatul guvernului israelian, nu mai mult de 100 de fani israelieni sunt așteptați la Paris, deși alți suporteri israelieni ar putea merge la meci.

Fanii Maccabi au fost ei înșiși implicați în acte de vandalism, dărâmarea unui steag palestinian, atacarea unui taxi și scandând sloganuri anti-arabe, potrivit autorităților orașului. Ei au fost apoi vizați de „grupuri mici de revoltă… pe jos, cu scuter sau mașină”, a spus orașul într-un raport de 12 pagini.

Războiul Israelului în Gaza afectează tot mai mult și Europa

Franța, Belgia și Țările de Jos au toate populații mari musulmane de origine nord-africană și trăiesc alături de populații evreiești mult mai mici, care în principal se identifică puternic cu Israelul.

Pentru a-și exprima solidaritatea cu evreii europeni după Amsterdam, președintele Emmanuel Macron a spus că va participa la meciul de joi, care începe la 20:45 (19:45 GMT).

Lui i se vor alătura premierul Michel Barnier, precum și foștii președinți François Hollande și Nicolas Sarkozy.

Suporterilor li s-a spus să se aștepte la verificări de identitate înainte de meci. Barurilor și restaurantelor din zonă li s-a spus să se închidă de după-amiază.

Stade de France a fost scena unei eșecuri periculoase a ordinii publice la o finală a Ligii Campionilor Uefa dintre Liverpool și Real Madrid în 2022. Cu toate acestea, de atunci, Cupa Mondială de Rugby și Jocurile Olimpice de la Paris au fost ambele organizate în mod pașnic acolo.

Partidul francez de extrema stângă France Unbowed (LFI) – care susține palestinienii și libanezii în conflictele cu Israelul – a cerut anularea meciului de joi sau cel puțin ca președintele Macron să refuze să participe.

„Nu vrem ca șeful nostru de stat să onoreze o țară care comite genocid”, a spus deputatul LFI David Guiraud. Israelul a negat acuzațiile de genocid ca fiind lipsite de temei și extrem de distorsionate.

Însă ministrul de Interne Bruno Retaileau a spus că este exclusă anularea sau mutarea meciului. „Franța nu lasă loc celor care seamănă ură”, a spus el.

Franța și Israelul sunt în aceeași grupă în competiția Uefa, alături de Italia și Belgia. În prima manșă – disputată la Budapesta – Franța a învins Israelul cu 4-1.

Tensiunile de dinaintea meciului au fost deja în evidență în ajunul meciului, după ce un eveniment de „gală” pro-israelian a primit aprobarea de la Paris, la care ministrul de extremă-dreapta israelian Bezalel Smotrich era așteptat la un moment dat să participe.

Câteva mii de organizații pro-palestiniene și anti-rasiste au organizat proteste în capitală pentru a coincide cu evenimentul. Conflictele au izbucnit, iar poliția a folosit gaze lacrimogene în timp ce protestatarii au vizat un McDonald’s de pe bulevardul Montmartre.

Relațiile dintre Macron și Benyamin Netanyahu au fost supuse unei tensiuni severe în ultimele săptămâni, după ce Macron l-a acuzat pe premierul israelian de „răspândire a barbariei” în Gaza și Liban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Orașul din România unde oamenii pot admira ornamentele de Crăciun, în timp ce ascultă înregistrări de la Revoluția din 1989
22:38 - Bucatele de Crăciun, mai scumpe în acest an. Cât costă produsele tradiționale
21:56 - Cât costă un pahar de vin fiert și o porție de sarmale la Târgul de Crăciun din Brașov. Prețurile altor produse tradiționale
21:51 - Cătălin Drulă: Acum, ne unește un lucru comun, și anume, să salvăm democrația românească de un personaj odios, un apologet al crimelor legionarilor și, așa cum ne arată serviciile secrete, e dirijat de la Putin (VIDEO)
21:48 - Reacția lui Călin Georgescu după desecretizarea CSAT. „Cred că este pentru prima dată în lume când se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat”
21:33 - Bănescu: E un fenomen fascinant acesta al instrumentalizării religiei. Ortodoxismul e cel mai mare adversar al Ortodoxiei / Antidotul la penetrarea populismului este educația! Noi, ca popor, din păcate, nu am internalizat încă oroarea față de totalitarism (VIDEO)
21:24 - Doi români, reținuți pe un aeroport din Italia. Ce au găsit polițiștii în ghiozdanul pe care îl transportau
21:24 - USR anulează protestul pro-Europa din Piața Victoriei. Ce recomandă Elena Lasconi
21:12 - Călin Georgescu a citat din manifestul lui ”Unabomber”, într-una din cărțile scrise de el. Acesta a fost unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie, care ura progresul
21:02 - Ce spune Cristela Georgescu despre rolul femeii. „Au anihilat, inclusiv din mentalul lor, au castrat bărbatul”