Franța interzice utilizarea expresiilor englezești din domeniul jocurilor video pentru a păstra puritatea limbii franceze

Franța interzice utilizarea expresiilor englezești din domeniul jocurilor video pentru a păstra puritatea limbii franceze
Franța interzice utilizarea expresiilor englezești din domeniul jocurilor video. Sursa: Freepik

Autoritățile franceze continuă lupta pentru a păstra puritatea limbii, revizuind regulile privind utilizarea unor expresii din jargonul specific jocurilor video. Astfel, „pro-gamer” devine „joueur professionnel”, iar „streamer” se transformă în „joueur-animateur en direct”.

Ministerul Culturii, care este implicat în proces, a declarat pentru AFP că sectorul jocurilor video este plin de anglicisme care ar putea acționa ca „o barieră în calea înțelegerii” pentru non-gameri, potrivit The Guardian.

Franța continuă lupta pentru a păstra puritatea limbii

Academia Franceză a avertizat în februarie asupra fenomnelui de „degradare care nu trebuie privită ca ceva inevitabil”. Instituția a evidențiat termeni, inclusiv marca operatorului de tren „Ouigo” (pronunțat „noi mergem”, în engl. „we go”), împreună cu termeni precum „big data” și „drive-in”.

Cu toate acestea, modificările de luni au fost publicate în jurnalul oficial, făcându-le obligatorii pentru funcționarii guvernamentali.

Alți termeni care au primit alternative în franceză sunt: „cloud gaming” care devine „jeu video en nuage”, și „eSports”, care va fi acum tradus ca „jeu video de competition”.

Ministerul a spus că experții au căutat site-uri web și reviste de jocuri video pentru a vedea dacă termenii francezi existau deja. Ideea de ansamblu, a spus ministerul, a fost de a permite populației să comunice mai ușor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”