SUA și Franța au cerut o încetare temporară a focului de 21 de zile între Israel și Hezbollah pentru a face loc unor negocieri mai ample, în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat la o ședință a Consiliului de securitate al ONU că „iadul se declanșează” în Liban.
Generalul de vârf al Israelului a declarat că țara se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră în Liban, după o campanie intensă de bombardamente de trei zile care a ucis peste 600 de persoane, alimentând și mai mult temerile legate de un conflict regional.
Declarația comună emisă de președintele american Joe Biden și omologul francez Emmanuel Macron spune: „Este timpul pentru o reglementare la granița dintre Israel și Liban, care să asigure siguranța și securitatea pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor.
Schimbul de foc din 7 octombrie, și în special din ultimele două săptămâni, amenință un conflict mult mai larg și vătămarea civililor.”
Cei doi lideri, care s-au întâlnit la Adunarea Generală a ONU de la New York, au declarat că lucrează la o încetare temporară a focului „pentru a oferi diplomației o șansă de a reuși și de a evita noi escaladări”.
Aceștia au cerut Israelului și Libanului să susțină cauza, care e susținută și de Australia, Canada, Uniunea Europeană, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
Un înalt oficial al administrației americane a declarat miercuri seară că atât Israelul, cât și Libanul, despre care se presupunea că reprezintă Hezbollah în negocieri, ar trebui să răspundă la apel „în următoarele ore”.
Oficialii au subliniat că propunerea de încetare a focului nu se aplică conflictului dintre Israel și Hamas din Gaza.
Anunțul a venit la încheierea consiliului de securitate al ONU, în care premierul libanez a acuzat Israelul că a încălcat suveranitatea țării sale. Najib Mikati a spus că spitalele libaneze au fost copleșite și că sunt incapabile să accepte alte victime.
Reprezentantul ONU al Israelului a spus consiliului de securitate că Iranul este „forța” din spatele instabilității care mătură Orientul Mijlociu.
La rândul său, ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a spus că „sprijinul neclintit al SUA și al Regatului Unit pentru Israel i-a dat țării un cec în alb pentru tot felul de comportamente sinistre”.
Au existat tensiuni între SUA și aliații săi europeni cu privire la posibilitatea de a cere o încetare imediată a focului la consiliul de securitate. Secretarul de externe al Marii Britanii, David Lammy, a susținut o încetare imediată a focului, spunând că este timpul ca Israel să se retragă, adăugând că „un război total nu este în interesul poporului israelian sau al celui libanez”.
El a spus că nimic nu justifică atacurile Hezbollah și a îndemnat Iranul să-și folosească influența pentru a convinge Hezbollah să accepte o încetare a focului.
Dar diplomații americani au indicat că un apel necondiționat de încetare a focului sub forma unei declarații comune a consiliului de securitate ar putea fi văzut drept o echivalență morală între comportamentul Israelului și al Hezbollah-ului, un grup etichetat de către SUA drept grup terorist.
Netanyahu urmează să sosească la New York joi și este de așteptat să stabilească dacă susține o pauză de 21 de zile a ostilităților.
Trimisul adjunct al SUA, Robert Wood, a spus că „diplomația va deveni mai dificilă” dacă conflictul va escalada și mai mult, adăugând că este profund îngrijorat de rapoartele potrivit cărora sute de civili libanezi au murit în ultimele zile.