Franţa se pregăteşte de război, după suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare între SUA și Rusia: A simulat un ATAC NUCLEAR

Franţa se pregăteşte de război, după suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare între SUA și Rusia: A simulat un ATAC NUCLEAR
Foto: Hepta.ro

Suspendarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) între SUA și Rusia produce deja primele efecte.
Franța a efectuat cu succes o misiune aeriană de simulare a unui atac atomic, a anunțat Ministerul Apărării din Hexagon, în contextul tensiunilor dintre SUA și Rusia din cauza acestui tratat.

Un avion militar Rafale B a decolat luni din Baza aeriană Saint-Dizier (regiunea Haute-Marne), pentru a efectua o misiune de 11 ore “care a inclus toate etapele specifice ale unei operaţiuni de disuasiune nucleară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Paris, potrivit adevarul.ro.

Misiunea a inclus un zbor la altitudine mare, alimentări în aer efectuate de avioane C135 şi A330 Phénix, o etapă de reducere a altitudinii în zone “apărate puternic”, localizarea unei ţinte şi lansarea unei rachete de tip ASMP-A fără încărcătură nucleară, în poligonul militar Biscarosse (Landes, vestul Franţei).

“Planificate de mult timp şi efectuate cu regularitate, testele de evaluare a forţelor reprezintă o demonstraţie a fiabilităţii sistemului de armament aeropurtat. Acest succes consolidează credibilitatea tehnico-operaţională a capabilităţilor de disuasiune”, subliniază Ministerul francez al Apărării.

Potrivit analiştilor, suspendarea INF generează riscul începerii unei noi curse a înarmărilor.

Franța, alături de Marea Britanie, este una dintre cele două puteri nucleare din Europa.