Frumusețe și curaj – Portretul femeilor din Ucraina care luptă pentru pământul țării lor

Frumusețe și curaj – Portretul femeilor din Ucraina care luptă pentru pământul țării lor
Foto: Colaj/Twitter- Ukrainian News24

Femeile soldat din Ucraina își configurează un rol din ce în ce mai important. De la invazia Rusiei în Ucraina, cu aproape 7 luni în urmă, femeile care merg pe front au dat dovadă de patriotism vădit și curaj imens. Femeile soldat luptă cot la cot cu bărbații pentru a rupe pământul lor din gheara străinilor.

Femeile reprezintă aproape 25% din forțele armate ucrainene, în creștere cu aproape 10% de la începutul invaziei. În comparație, doar 17 la sută din forțele armate din SUA sunt femei.

Mărturii cutremurătoare a femeilor plecate la război

Ce simt și ce trăiesc miile de femei plecate pe front? Frica este la egal cu sentimentul profunde de curaj. Femeile sunt motivate de ideea unui viitor senin pentru copii lor. Zubenko a declarat că o mare parte din motivația ucrainenilor din partea femeilor soldați vine din dorința de a-și proteja copiii.

„Nu ne dorim această viață pentru noi și pentru copiii noștri. Și nu vrem să le dăm acest război copiilor noștri pentru ca ei să continue. Așa că trebuie să-l terminăm noi înșine.

Cea mai terifiantă scenă de pe front este cea a copiilor răniți. Rusia ne bombarda orașele … și am văzut copii răniți. Nu le pot uita fețele. Nu pot uita fața unei fetițe de 8 ani”

„Din fericire, i-am salvat brațul și viața. Și ea este în viață acum. Dar asta a fost cea mai terifiantă scenă pentru mine”, spune Ivanna, o tânără de 29 de ani care servește ca șef al unității medicale din Ucraina.

Lecții de viață culese direct de pe front

Când a fost întrebată ce a învățat în calitate de femeie aflată pe front, Arekhta a explicat că a rămas cu ideea că „femeile ucrainene sunt un fenomen în lume”.

„Am învățat, de asemenea, că femeile trebuie să muncească mai mult… pentru a fi profesioniste și pentru a fi egale cu bărbații”, a adăugat femeia, potrivit Newsweek.

Arekhta s-a retras din forțele armate în 2015, când era însărcinată în cinci luni, dar a revenit pe front în 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Alături de soțul său și alte rude, femeia apără țara.

Yaryna „Yara” Chornoguz, un caporal superior și medic de luptă a mărturisit că și-a pierdut prietenul în război în 2020 și a promis să apere Ucraina pentru a-l comemora. Chornoguz, în vârstă de 27 de ani, servește de trei ani.

„Luptăm pentru libertate. Luptăm pentru democrație. Luptăm pentru valorile (noastre) pe care americanii le împărtășesc”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)
18:56 - Teo Trandafir: „Nu îmi place să fiu singură, nu mi se pare amuzant, pentru că nu am cu cine vorbi, cu cine împărți o roșie și o bucată de brânză”. Apreciază și preferă noblețea, caracterul și generozitatea la partenerul ei
18:50 - Lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul după discursul premierului Liz Truss