Un jandarm român coordonează pregătirea forțelor de securitate internă afgane

Un jandarm român coordonează pregătirea forțelor de securitate internă afgane
Foto: Ministerul de Interne

Colonelul Gabriel Oanță este, de miercuri, director adjunct al Departamentului de pregătire în cadrul Comandamentului Întrunit pentru Tranziția Securității – Afganistan. Rolul său este de acum acela de a coordona activitățile de sprijin direct și consiliere a instituțiilor de securitate afgane pentru dezvoltarea capacității de acțiune și întărirea a statului de drept.

„Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va fi reprezentat la cel mai înalt nivel în cadrul Resolute Support Mission – Afghanistan, iar numirea unui jandarm român în acestă poziție reprezintă aprecierea profesionalismului dovedit de camarazii noștri în cele 12 misiuni executate până acum”, a transmis Ministerul de Interne, printr-un comunicat.

Oanță are trei misiuni în acest teatru de operații.

Comandamentul se axează pe sprijinirea Afganistanului în dezvoltarea unor forțe de securitate, rolul esențial al Departamentului de pregătire fiind acela de a coordona întreg procesul de instruire a forțelor de securitate internă afgane.

Australia, Austria, Danemarca, Georgia, Germania, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Turcia contribuie cu personal