Gazprom avertizează Europa că preţurile la gaze ar putea creşte cu 60% la iarnă

Gazprom avertizează Europa că preţurile la gaze ar putea creşte cu 60% la iarnă
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Stringer

Gigantul rus Gazprom a anunțat, marți, că preţurile la gaze în Europa ar putea creşte iarna aceasta cu 60% deoarece exporturile şi producţia sa scad din cauza sancțiunilor occidentale.

Gazprom anunță scumpirea gazelor naturale în Europa

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Estimările conservatoare arată că dacă această tendinţă persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, a transmis Gazprom, potrivit Reuters.

Marți, cotațiile se situau la circa 226 euro pentru un Megawatt oră, mult peste nivelul de acum un an, când erau de aproximativ 46 euro/MWh.

Fluxurile de gaze din Rusia au scăzut anul acesta după ce Ucraina a închis una din rutele Gazprom, iar compania rusă a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, invocând probleme cu echipamentul.

Per total, exporturile e Gazprom au scăzut în perioada ianuarie – 15 august cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, iar producţia a înregistrat un minus de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, a mai transmis compania.

Gazprom arde gazul de pomană. La propriu

Europenii se pregătesc să facă economie la gaz, în contextul temerilor că rușii vor sista complet livrările chiar la iarnă, pentru a-i șantaja să renunțe la sancțiunile împotriva Moscovei și la ajutorul a ordat Ucrainei.

De altfel, rușii deja au oprit parțial sau total livrările de gaz către mai bine de 10 state membre UE.

Experții susțin, însă, că șantajul practicat de Rusia cu gazul e doar o cacealma, căci sistarea furnizării ar afecta-o pe ea și Gazprom mult mai mult decât ar afecta Europa. Asta deoarece rușii nu au logistica necesară să-și exporte gazul în altă parte decât în Europa și, chiar dacă ar avea, nu ar obține aceleași prețuri. Mai mult, Gazprom nu are unde să stocheze o cantitate atât de mare și nici nu poate sista producția, căci repornirea ar fi extrem de costisitoare.

Teoria pare că se confirmă deja. Imagini suprinse recent la granița cu Finlanda arată cum Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)