Germania este ameninţată din nou cu sistarea gazului. Gazprom susţine că turbina reparată în Canada are defecte

Germania este ameninţată din nou cu sistarea gazului. Gazprom susţine că turbina reparată în Canada are defecte
Foto: captură YT

Compania  Gazprom din Rusia a transmis vineri că furnizarea de către Canada în Germania, în loc de Rusia, a unei turbine destinate gazoductului Nord Stream 1 nu este conformă contractului. Această declarație face referire la intensificarea neînțelegerilor dintre Rusia și Germania, pe fondul  deciziei Moscovei de a opri volumul gazelor furnizare Europei prin acel gazoduct, conform Reuters.

Compania rusă Gazprom a declarat „forță majoră” în ce privește livrările de gaze pentru cel puțin un client important european începând cu 14 iunie, arată un document citat de Reuters.

Germania, ameninţată din nou cu sistarea gazului

După ce a avut loc o altă  diminuare a furnizărilor de gaze prin aceeaşi conductă, Rusia a invocat lipsa respectivei turbine, care fusese distribuită pentru remedierea problemei în Canada de către compania Siemens Energy. Ulterior însă,  Canada a refuzat să o returneze Rusiei și a invocat  la rândul ei restricții împotriva țării.

Astfel că, după cererile  Germaniei, Canada i-a furnizat acesteia turbina în cauză. În acest caz,  Gazprom este de părere  că turbina ar fi trebuit să fie trimisă Rusiei şi acuză Siemens Energy că a fost încălcat  contractul în acest sens.

De asemenea,  Gazprom a acuzat compania Siemens Energy că a reparat  numai un sfert din defecţiunile observate la alte trei turbine ale gazoductului pe care compania din Germania ar fi trebuit să le remedieze.

Comisia Europeană consideră că decizia Gazprom de a reduce livrările de gaze este ”motivată politic” și nu ține de motive tehnice

În același context, Comisia Europeană a subliniat marţi că hotărârea companiei  Gazprom  în ceea ce privește reducerea livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream este „motivată politic” şi nu ţine de motive tehnice, conform agenţia EFE, citată de Agerpres.

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că „Ştim că nu este un motiv tehnic pentru a face asta (să fie reduse furnizările prin Nord Stream n.r). Acesta este un pas motivat politic şi trebuie să fim pregătiţi în acest sens, şi, tocmai de aceea, diminuarea preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie înţeleaptă”

.„Anunţurile de ieri ale Gazprom subliniază încă o dată că trebuie să fim pregătiţi pentru posibile opriri, în orice moment, ale furnizărilor de către Rusia şi pentru a fi pregătiţi trebuie să acţionăm acum, să avem grijă de stadiul pregătirilor, să abordăm această criză acum şi împreună”, a subliniat oficialul european.

Urmăriți B1TV.ro și pe