George Friedman: Turcia, în viitor, va fi principala putere din Marea Neagră, în detrimentul Rusiei. Unde s-ar situa România (FOTO)

George Friedman: Turcia, în viitor, va fi principala putere din Marea Neagră, în detrimentul Rusiei. Unde s-ar situa România (FOTO)
Foto: Recep Erdoğan (sursă: Facebook / Recep Erdoğan)

Deşi în momentul de fațăFederaţia Rusă este, în continuare, principala puteredin Marea Neagră, preponderent datorită forței salemilitare, pe termen lung, acest lucru s-ar putea schimba, locul ei putând fi luat de Turcia, a precizat analistul american George Friendman.

De asemenea, el a previzionat o oarecare reţinere a Statelor Unite în relaţia cu Turcia, în ciuda schimbului de replici destul de dur din ultimele 12 luni. Asta din două motive.

Pe de o parte, Washington-ul doreşte ca Strâmtoarea Bosfor și Dardanele să rămână în continuare relativ inaccesibilă navelor ruseşti (care ar vrea să intre în Marea Mediterană fără restricții), şi pe de altă parte, din cauza faptului că are nevoie de bază de la Incirlik – localizată în sud-estul Turciei.Aceasta din urmă este perfect poziţionatăîntre Ucraina şi Orientul Mijlociu, oferind Statelor Unite posibilitatea de a interveni rapid în ambele regiuni, în situația în care acest lucru ar fi necesar.

În ultimele 12 luni, relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Turcia au avut de suferit de pe urma discuţiilor legate de taxele vamale şi mai recent, de pe urma planurilor Turciei de a achiziţiona sistemul de rachete sol-aer S-400. Acestea din urmă au dus la anunțul Statelor Unite de anulare a planurilor de livrare de componente pentru avioanele de generația a cincea F-35 către Turcia.

Foto: Baza aeriană Incirlik (sursă foto: hepta.ro)

Alternativ Turciei însă, Washington-ul poate utiliza şi România pentru eventuale operaţiuni militare, chiar dacă acestea oferă acces mai bun doar în spaţiul ex-sovetic.

Potrivit lui George Friendman, situaţia geopolitică din zona bazinului Marii Negre este atât de complicată, încât (în mod paradoxal am putea spune) acest lucru oferă timp României pentru a-şi consolida propria poziţie – presupunând că factorul politic românesc ar şi avea capacitatea să facă acest lucru.

Surplusul de timp pe care România l-ar avea ar fi consecinţa numeroaselor rivalităţi regionale, o situaţie care duce face ca niciunul dintre actorii implicaţi în Marea Neagră să nu fie dispus să-şi asume riscuri prea mari.

Foto: Crucișătorul rusesc „Varyag” (sursă foto: hepta.ro)

Ce nave compun flota rusă din Marea Neagră

Potrivit datelor oferite de STRATFOR, Rusia are cea mai mare şi cea mai puternică flotă din Marea Neagră.

Astfel, conform datelor din 2016, ea ar avea în compoziţie un crucişător, 5 submarine, 11 corvete, 6 nave de rachete, 9 puitoare de mine, 7 nave amfibii, 13 nave auxiliare, 78 de avioane şi un personal de 11.000 de militari.

A doua cea mai puternică flotă din Marea Neagră este cea a Turciei, fiind urmată – la o distanţă mare – de cea a României şi de cea a Bulgariei.

Foto: Fregata turcă „TCG Barbaros” andocata în Portul Odesa (sursă foto: hepta.ro)

Ce nave compun flota turca din Marea Neagră

Tot conform datelor centralizate de STRATFOR, Turcia are 16 fregate, 13 submarine, 8 corvete, 15 puitoare de mine, 21 de nave dotate cu rachete navă-navă, 29 de nave amfibii, 29 de nave auxiliare, 37 de avioane şi 48.000 de militari.

Foto: Analistul de geopolitica, George Friedman, fondatorul organizaţiei Geopolitical Futures şi al organizaţiei STRATFOR (sursa foto: Twitter / George Friedman)