Germanii, cei mai vocali avocați ai unei soluții diplomatice în Ucraina, sunt îngrijorați de poziția agresivă pe care americani precum comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, și asistentul secretarului de Stat, Victoria Nuland, o afișează în criza ucraineană, potrivit informațiilor Der Spiegel.
Miercurea trecută, atunci când armistițiul din Ucraina prezenta primele semne optimiste, generalul Breedlove a ieșit în conferință de presă pentru a decalara că peste o mie de vehicule de luptă, sisteme anti-aeriene sofisticate și batalioane de artilerie rusești au fost trimise în Donbas. Potrivit Spiegel, liderii germani au fost șocați de afirmațiile lui Breedlove, mai ales că acestea erau infirmate de informațiile serviciilor secrete din Berlin.
Guvernul condus de Merkel se teme că ieșiri precum cele ale lui Breedlove decredibilizează Vestul.
„Guvernul german este alarmat. Încearcă americanii să saboteze eforturile de mediere conduse de cancelarul Angela Merkel? Surse din cancelarie susțin că remarcile lui Breedlove reprezintă ‘propagandă periculoasă’. Ministrul de Externe Frank Walter Steinmeier a crezut de cuviință să apeleze la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg”, scrie Spiegel.
Revista germană notează că Breedlove nu este singura sursă de tensiuni. În prima linie se află Victoria Nuland, asistentul american de Stat însărcinat cu probleme euroasiatice, care susține eforturile Congresului american privind livrarea de arme Ucrainei.
„Putem lupta împotriva europenilor, putem lupta împotriva lor la nivel retoric”, ar fi spus Nuland într-o întâlnire din februarie a oficialilor americani pe marginea Conferinței de Securitate de la Munchen. Bild a scris că Nuland s-a referit atunci la deplasarea cancelarului german în Rusia ca reprezentând „treburi de Moscova ale lui Merkel”.
Nuland, considerată a avea șanse mari să devină secretar de Stat dacă Republicanii câștigă Casa Albă în 2016, este o voce importantă a politicii americane în Ucraina și Rusia. Soțul său, reputatul politolog Robert Kagan, este un neoconservator celebru pentru remarca „americanii vin de pe Marte, europenii de pe Venus”, insinuând că cei de pe Venus nu vor să admită că securitatea adevărată se fundamentează pe putere militară.