Germania nu intenționează să facă vaccinarea obligatorie, spune cancelarul. Angela Merkel: „Cu cât sunt mai mulți vaccinați, cu atât vom fi mai liberi din nou. Nimeni nu este protejat de unul singur”

Germania nu intenționează să facă vaccinarea obligatorie, spune cancelarul. Angela Merkel: „Cu cât sunt mai mulți vaccinați, cu atât vom fi mai liberi din nou. Nimeni nu este protejat de unul singur”
Angela Merkel, în 30 iunie 2021, la Berlin, în una dintre ședințele săptămânale de cabinet. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Schwarz

Angela Merkel și ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, au efectuat marți o vizită la agenția germană pentru prevenirea și controlul bolilor, Institutul Robert Koch, și au îndemnat populația să se vaccineze. „Nimeni nu este protejat de unul singur” de coronavirus, mai ales pe fondul variantelor tot mai contagioase de SARS-CoV-2, a subliniat cancelarul de la Berlin, potrivit Deutsche Welle.

În acest context, liderul Germaniei a explicat că autoritățile nu intenționează să facă vaccinarea obligatorie. Mesajul Angelei Merkel vine la o zi distanță de anunțul lui Emmanuel Macron privind obligativitatea vaccinării pentru angajații sectorului sanitar francez.

Angela Merkel: Germania nu intenționează să facă vaccinarea obligatorie

Angela Merkel spune că Germania încă este departe de a atinge nivelul de vaccinare necesar pentru oprirea variantelor agresive de SARS-CoV-2. Chiar și așa, ea a insistat că administrarea serului anti-COVID-19 va rămâne voluntară la nivel național, explicând că un demers contrar ar putea afecta încrederea populației.

„Nu intenționăm să mergem pe acest drum”, a afirmat cancelarul. „Nu va exista nicio vaccinare obligatorie”, a continuat ea.

Pentru a opri răspândirea și a combate noile variante de SARS-CoV-2, a adăugat Angela Merkel, trebuie să fie vaccinată 85% din populația cu vârste între 12 și 59 de ani, respectiv 90% din cea cu vârste mai mari de 60 de ani.

În ciuda startului lent, la ora actuală circa 43% din populația Germaniei este vaccinată în schemă completă.

„Cu cât sunt mai mulți vaccinați, cu atât vom fi mai liberi din nou”, le-a transmis Angela Merkel germanilor

Cu ocazia vizitei la Institutul Robert Koch, Angela Merkel a promovat din nou vaccinarea și a spus că „nimeni nu este protejat de unul singur”. Cancelarul i-a îndemnat pe germani să vorbească despre vaccinare cu familia, cu prietenii, în cluburi, la locul de muncă ș.a.m.d.

„Cu cât sunt mai mulți vaccinați, cu atât vom fi mai liberi din nou, cu atât vom trăi mai liber din nou”, a mai declarat Angela Merkel.

La rândul său, ministrul Jens Spahn a afirmat că publicul nu mai poate invoca drept scuză că nu sunt doze disponibile, arătând că la ora actuală oferta de ser pentru populația germană este una suficient de largă.

Totodată, Angela Merkel le-a transmis germanilor că regulile de distanțare socială rămân în vigoare și că se vor desfășura în continuare programe de testare masivă.

Deși semnele sunt pozitive, pandemia încă nu s-a încheiat, a completat Merkel.