Gigantul german Bayer va plăti despăgubiri de miliarde de dolari pentru închiderea proceselor privind efectele cancerigene ale erbicidului Roundup

Gigantul german Bayer va plăti despăgubiri de miliarde de dolari pentru închiderea proceselor privind efectele cancerigene ale erbicidului Roundup
Foto: Facebook/ Bayer

Grupul german Bayer va plăti 10,9 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor din Statele Unite referitoare la posibilele efecte cancerigene ale erbicidului său Roundup, informează BBC. În urmă cu doi ani Bayer a preluat Monsanto, producătorul erbicidului care este folosit și în România.

Compania germană Bayer a ajuns la un acord de peste 10 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor legate de erbicidulRoundup

Bayer a ajuns, miercuri, la un acord cu aproximativ 75% dintre cei care au făcut reclamații cu privire la efectele extrem de nocive ale Roundup, la capătul unor discuții care s-au întins pe mai bine de un an. Aproximativ 125.000 de reclamații au fost depuse în SUA în acest caz.

”Acordul referitor la Roundup este acţiunea corectă la momentul potrivit pentru Bayer, care pune capăt unei lungi perioade de incertitudini”, a declarat directorul general al Bayer, Werner Baumann.

Astfel, gigantul german va trebui să plătească până la 9,6 milionane de dolari pentru închiderea litigiului referitor la Roundup, care a afectat puternic prețul acțiunilor companiei. Alte 1,25 de miliarde de dolari ar urma să fie achitate pentru a acoperi solicitările din cadrul unor posibile litigii viitoare. În cursul acestui an ar urma să fie plătită o sumă de până la 5 miliarde de dolari.

Procesele închise în contextul acordului încheiat miercuri resprezintă circa 95% dintre cele care urmau să fie judecate.

Bayer,obligată să plătească despăgubiri de2 miliarde de dolari unui cuplu care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a folosit Roundup

În mai 2019, o instanță din SUA a stabilit că Bayer trebuie să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari după ce a stabilit că un cuplu s-a îmbolnăvit de cancer pentru că au folosit erbicitul Roundup.

Astfel, în urma deciziei, acţiunileBayerau scăzut cu până 5%, ajungând, în momentul respectiv, la cel mai redus nivel din ultimii 7 ani.

Tot în urma achiziţionării companiei Monsanto,Bayera ajuns în centrul unui scandal în Franţa. Mai exact, presa relata în 2019 că a creat un dosar cu personalități influente, printre care politicieni şi jurnalişti, a căror opinie voia să o influenţeze, iar procuratură franceză a deschis o investigație.

Glifosatul, principala substanță din erbicidiul Roundup, folosită de zeci de ani în România

Principala substanță care intră în compoziția Roundup este glifosatul, care a fost interzis în Germania în anul 2019. Această substanță este clasată de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) ca fiind probabil cancerigen pentru oameni. În ultimele două decenii, nivelurile de glifosat din sângele omenesc au crescut cu mai mult de 1000%.

În România, substanța este folosită de patru decenii pentru combaterea buruienilor, țara noastră ocupând locul 6 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește utilizarea acestui erbicid.

Glifosatul combate buruienile și asigură recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat, asta după ce Uniunea Eupeană a pus problema interzicerii acestuia. Motivul este că nu există un înlocuitor pentru această substanță.

În 2018, Comisia Europeană a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat atunci pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari