Gimnastul rus care a apărut cu litera „Z” la o competiție sportivă a fost suspendat pentru un an

Gimnastul rus care a apărut cu litera „Z” la o competiție sportivă a fost suspendat pentru un an
Gimnastul rus care a apărut cu litera „Z” la o competiție sportivă a fost suspendat pentru un an. Sursa: Captură video

Gimnastul rus care a provocat reacții negative la Cupa Mondială de la Doha, purtând pe echipament un simbol al armatei ruse, în timp ce împărţea podiumul cu un rival ucrainean, nu va mai putea participa la competiții timp de un an.

Tricoul rusului era inscripționa cu litera „Z”, simbolul promovat de Vladimir Putin în invazia Ucrainei. Litera „Z” se regăseşte tancurile şi blindatele trimise de liderul de la Mosocva în Ucraina şi a devenit un simbol al acestei invazii.

Tânărul a încălcat regulile organismului de conducere al sportului

Potrivit fundației de etică a gimnasticii, tânărul ar fi încălcat regulile organismului de conducere al sportului, motiv pentru care va fi sancționat ca atare, potrivit The Moscow Times.

De asemenea, Kuliak trebuie să-și returneze medalia de bronz și premiul în bani de 500 de franci elvețieni, în schimb are la dispoziție 21 de zile să facă apel la această decizie.

„Dacă măsurile de protecție care îi împiedică pe sportivii ruși să concureze sunt încă în vigoare la 17 mai 2023, interdicția va continua și va expira la șase luni după eliminarea acestor măsuri”, a precizat Fundația de Etică în Gimnastică.

Kuliak, în mijlocul unui nou scandal

La sfârșitul lunii martie, tânărul s-a prezentat la miting cu o medalie de la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, la care rusul nici măcar nu a participat.

Printre cei care au reacționat vehement la imaginea care a stârnit controverse, a fost și gimnastul ucrainean Oleg Verniaiev.

„Niciun sportiv profesionist nu va purta niciodată medaliile altcuiva, pentru unii este superstiție, iar altora conștiința nu le permite. Dar aici este o cu totul altă poveste. Spuneți-mi, vă rog, tipul ăsta a câștigat vreo medalie? Trebuie să fi fost foarte ocupat și nu-mi amintesc de el”, a precizat Verniaiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră