Grecia a inaugurat primul muzeu submarin, o epavă antică

Grecia a inaugurat primul muzeu submarin, o epavă antică
Sursa Foto: Elpida Hadjidaki

Grecia a inaugurat sâmbătă primul său muzeu submarin, epava unei nave care a transportat mii de amfore din ceramică şi care s-a scufundat în secolul al V-lea î. Hr., o comoară în Marea Egee pe care amatorii pasionați de scufundări vor fi autorizaţi de acum înainte să o exploreze, transmite agenția de presă AFP.

Grecia a inaugurat său primul muzeu submarin

La ceremonia de inaugurare a muzeului submarin a luat parte șiministrul grec al Culturii, Lina Mendoni. Evenimentuls-a desfăşurat la bordul unui vas şi sub apă, cu participarea mai multor scafandri.

Situl, aflat în apropiere de insula Peristera, în largul insulei Alonissos, va fi deschis amatorilor de scufundări începând cu data de 3 august.

De asemenea,turiştii care nu practică scufundări vor putea vizita muzeul virtual, de la un centru de informaţie situat în Alonissos.

Activitatea de relații cu publicul se va desfășura până la 3 octombrie.

”Această epavă se află la o adâncime de 21-28 de metri de coastele insulei Peristera şi conţine între 3.000 şi 4.000 de amfore, a declarat pentru postul Skai TV Maria Agalou, preşedintele Consiliului municipal din Alonissos.

De-a lungul timpului, marea navă comercială ar fi transportat mii de amfore cu vin.

Epava unei corăbii antice plină cu amfore grecești poate fi explorată de scufundători în Marea Egee

Potrivit informațiilor oficiale, nava s-ar fi scufundat în preajmaanului 425 înainte de Hristos, din cauza intemperiilor din timpul unei traversări între renumităinsula grecească Halkidiki, din nordul țării, şi insula Skopelos, a dezvăluitdirectoarea departamentului de antichităţi submarine,pentru postul de televiziuneErt Pari Kalamara.

Mare partedintre amforele care se aflau la bordul navei în momentul în care aceasta s-a scufundatau fost descoperite intactechiar de către un pescar, în anul 1985, notează sursa anterior citată.

”Oferim umanităţii Partenonul naufragiilor”, a precizat Kostas Agorastos, guvernatorul Tesaliei, regiunea în care este situată insula Alonissos, conform postului de televiziuneSkai TV.

Epava peristera – Alonissos, Grecia

Totodată, autorităţile greceşti intenționează să ofere acces turiştilor care practică scufundări și pe alte patru situri vechi de epave.

La începutul săptămânii viitoare, sunt așteptate două grupuri de scafandri amatori, de origine britanică, pentru a descoperi situl de la Peristera, a relatat postul Ert TV.