Grecia se confruntă cu cel mai grav val de caniculă de după 1987. Turiștii, avertizați că temperaturile vor ajunge până la 45 de grade Celsius

Grecia se confruntă cu cel mai grav val de caniculă de după 1987. Turiștii, avertizați că temperaturile vor ajunge până la 45 de grade Celsius
Atena, Grecia / Foto: Pixabay.com

Grecia rămâne afectată de fenomene meteo extreme și în zilele următoare, anunță  premierul elen Kyriakos Mitsotakis. Acesta a subliniat că țara se confruntă cu cea mai gravă caniculă de după 1987.

Val de caniculă în Grecia

Nu mai puțin de 45 de grade celsius ar urma ă fie înregistrate marți, în unele regiuni, conform prognozelor meteo, relatează AFP.

„Ne confruntăm cu cel mai rău val de căldură din 1987”, ceea ce provoacă „suprasolicitarea reţelei de electricitate”, a declarat premierul.

Serviciile meteorologice au prevăzut pentru luni şi marţi temperaturi de la 40 la 42 de grade Celsius în insule şi de la 41 la 43 de grade pe continent, cu valori maxime de 44 la 45 de grade în Peloponez şi Tesalia (nord).

În Atena, mercurul va depăşi 40 de grade, cu maxime de 43 de grade şi minime de 31 de grade, potrivit serviciilor meteorologice elene. Din cauza căldurii, mai multe incendii au izbucnit în Grecia la sfârşitul săptămânii trecute, fără să facă victime, mai ales în Insula Rodos şi în nord-vestul Peninsulei Peloponez.

Incendii puternice de vegetație

În Grecia, un incendiu de vegetație la est de Patras, al treilea cel mai mare oraș al țării, a dus la evacuarea a patru sate și la efectuarea unei operațiuni pentru salvarea persoanelor rămase izolate pe o plajă. În total, în weekendul deja încheiat, autoritățile elene s-au confruntat cu zeci de focare.

În Rhodos, flăcările au afectat rețelele de alimentare, astfel că o mare parte a insulei a rămas duminică fără curent electric și apă. Cele două centrale electrice locale au fost închise, iar pompierii au fost asistați în intervenție de armata elenă și de voluntari.

Probleme au fost și în apropiere de Pastras, în Peloponez, unde incendiile s-au extins către zona de coastă. Autostrada care leagă Patras de Corint și Atena a fost blocată, iar flăcările au provocat pagube însemnate.