Guvernul pregătește noi măsuri privind organizarea alegerilor locale: Ce reguli trebuie să respecte alegătorii în ziua votului (VIDEO)

Guvernul pregătește noi măsuri privind organizarea alegerilor locale: Ce reguli trebuie să respecte alegătorii în ziua votului (VIDEO)
Foto: gov.ro

Guvernul va aproba în ședința de luni prelungirea stării de alertă pe teritoriul României în contextul epidemiei de coronavirus, precum și o serie de reguli privind desfășurarea alegerilor locale, programate pentru data de 27 septembrie. Pe ordinea de zi a ședințeu Executivului figurează proiectul de Hotărâre ”privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19”.

Guvernul adoptă luni prelungirea stării de alertă și noi reguli pentru desfășurarea alegerilor locale

Tot luni, Guvernul va adopta și noi măsuri de relaxare, printre acestea numărându-se și permisirea organizării de mitinguri electorale sau demonstrații, cu un număr limitat de participanți și respectarea regulilor de distanțare și protecție sanitară.

„S-a votat propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei și în ziua votului. Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfășura nu numai mitingurile electorale, ci și demonstrațiile, în limita de 100 de persoane și respectând măsurile de igienă stabilite. Iar la secțiile de vot s-au adăugat, pe lângă măsurile de port mască și distanțare, și obligativitatea ca la intrarea în secțiile de vot și la ieșirea din secțiile de vot să se dezinfecteze mâinile”, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, în debutul ședinție de Guvern.

În acest context, premierul Ludovic Orban a cerut ca în actul normativ să existe precizări clare cu privire la posibilitatea ca persoanele infectate cu coronavirus sau cele aflate în izolare să poată solicita urna mobilă pentru a-și exprima opțiunea electorală la alegerile locale.

„În ordinul comun trebuie clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolați la domiciliu, trebuie să fie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile, pentru că urna mobilă trebuie să le asigure tuturor exercitarea dreptului la vot”, a spus Ludovic Orban.

Raed Arafat, despre procesul de votare:Alegătorii vor introduce personal cartea de indentitate în fanta de la tabletă sau de la aparatul care o citește

Totodată, Raed Arafat a precizat că s-a luat decizia ca, în ziua votului, fiecare alegător să introducă actul de identitate în tableta care citește datele, astfel limitându-se contactul personalului secțiilor cu obiectele votanților.

„S-a mai introdus o clarificare la solicitarea colegilor de la STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale – n.r.), în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce personal cartea în fanta de la tabletă sau de la aparatul care o citește, iar cei care au buletine vechi – pentru că mai există persoane cu buletine vechi – datele vor fi prelucrate manual, cu deinfecția mâinilor lucrătorului”, a mai spus șeful DSU.

O altă decizie care va fi cuprinsă în Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă se referă la eliminarea restricțiilor privind desfășurarea sporturilor de contact.

”În acest moment, nu mai figurează sporturile de contact la interdicții”, a anunțat Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un bilanț de 692 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, dintr-un total de 7.331 de teste care au fost prelucrate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 201 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Totodată, în acest moment, 456 de persoane testate pozitiv se află în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă din unitățile medicale. 22 de pacienți cu COVID-19 au decedat de duminică până luni.

Ultima oră
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Cine sunt liberalii din Biroul Executiv al formațiunii (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)