Hackerii ruși au încercat să penetreze rețelele NATO și ale unor armate din estul Europei, anunță Google

Hackerii ruși au încercat să penetreze rețelele NATO și ale unor armate din estul Europei, anunță Google
Foto: Pixabay

Hackerii ruși au încercat recent să penetreze rețelele NATO și ale armatelor din unele state est-europene, se arată într-un raport publicat miercuri de Grupul pentru amenințărilor al Google, potrivit Reuters.

Google: Hackerii ruși au încercat să penetreze rețelele NATO și ale unor armate din estul Europei

În raport nu se menționează care sunt armatele în cauză, însă Google vorbește despre „campanii de phishing” lansate de grupul rusesc Coldriver, sau Callisto.

„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, așa că rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se mai arată în raport.

Federația Rusă, care acum se confruntă cu sancțiuni economice grele pentru invazia în Ucraina, neagă în mod obișnuit acuzațiile cum că ar orchestra atacuri cibernetice împotriva Occidentului. Mai mult, în această săptămână, Moscova a acuzat la rândul său SUA că ar conduce o operațiune cibernetică masivă împotriva instituțiilor de stat ruse.

În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs a descris Callisto drept un actor neidentificat și de amenințare avansată care este „interesat de colectarea de informații referitoare la politica externă și de securitate” în Europa.

Grupul a vizat și Centrul de Excelență NATO, se mai precizează în același raport, fără alte detalii în acest sens.

Într-un comunicat, NATO nu a abordat în mod direct raportul Google, însă a precizat că Alianța constată zilnic activitate cibernetică negativă.

„Centrele de Excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în contact cu ei pe această chestiune”, spune Alianța Nord-Atlantică.

Urmăriți B1TV.ro și pe