HSBC a fost inculpată în Blegia pentru fraudă fiscală și spălare de bani

HSBC a fost inculpată în Blegia pentru fraudă fiscală și spălare de bani
Foto: telegraph.co.uk

HSBC Private Bank, filială a băncii britanice HSBC, a fost inculpată în Belgia pentru fraudă fiscală gravă, organizată, şi spălare de bani, a anunţat luni procuratura belgiană, citată de AFP.

„Peste o mie de contribuabili belgieni ar putea fi implicaţi, pentru sume de ordinul miliardelor de dolari, care au fost plasate, gestionate şi transferate începând din 2003”, se arată într-un comunicat al procuraturii din Bruxelles.

Prejudiciul suportat de statul belgian din cauza acestor practici este estimat la câteva sute de milioane de euro.

La acest prejudiciu se adaugă sumele mult mai ridicate care au fost spălate şi care ar putea fi confiscate de justiţie, potrivit comunicatului.

În urma investigaţiei lansate de justiţia belgiană în octombrie 2013, HSBC Private Bank, înregistrată în Elveţia, a fost pusă sub acuzare pentru fraudă fiscală gravă şi organizată, spălare de bani şi exercitarea ilegală a intermedierii financiare.

Banca este suspectată că a favorizat şi încurajat frauda fiscală prin punerea la dispoziţia clienţilor a unor firme offshore, în special din Panama şi Insulele Virgine, create special pentru ascunderea averilor clienţilor, fără ca acestea să aibă vreo activitate economică.

Potrivit Parchetului, mai mulţi directori şi angajaţi ai HSBC Private Bank urmează să fie audiaţi în acest caz.