UPDATE // Igor Dodon anunţă anularea decretului celui de-al doilea premier moldovean, Pavel Filip, cu privire la organizarea de alegeri anticipate

UPDATE // Igor Dodon anunţă anularea decretului celui de-al doilea premier moldovean, Pavel Filip, cu privire la organizarea de alegeri anticipate
Sursă foto: Facebook / Igor Dodon

Într-o postare de pe Facebook, de luni seara, preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat constituirea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Ulterior, l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, de distrugerea unor documente șiînregistrări.

UPDATE: 1:05: Potrivit Ziarului Naţional din Moldova, Igor Dodon îl acuză pe Vlad Plahotniuc de distrugerea unor documente şi înregistrări video legate de furtul miliardului de euro (aşa-numita Operațiune„Titirezul”).

„Știți ce au făcut ieri și alaltăieri? La CNA și în alte structuri de stat au fost arse documente. Cunosc această informație. Erau documente legate de furtul miliardului, de înregistrările pe care le efectuau ilegal în toți acești ani. Știu acest lucru. Nu poți lichida tot, urmele rămân. Iar oamenii care se ocupă cu aceste lucruri le transmit. Pe toate le cunoaștem. Nu vă ocupați cu prostii. Cu cât mai repede puterea va fi predată, cu atât mai bine va fi pentru țară și pentru fiecare cetățean”, a declarat preşedintele pro-rus al Republicii Moldova.

UPDATE 10:45:Igor Dodon a anunţat că va anula decretul semnat de Pavel Filip şi care prevede desfăşurarea de alegerianticipate pe data de 6 septembrie, relatează TVR Moldova.

„Apropo, o chestie foarte importantă: Pavel Filip a semnat decretul despre dizolvarea Parlamentului şi pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Astăzi am vorbit cu colegii din ACUM şi PSRM, vom vorbi şi mâine la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Aceste decrete au fost semnate cu încălcarea Constituţiei, pentru că ele se semnează după consultarea cu fracţiunile parlamentare”, a declarat Igor Dodon.

„În primul rând, Filip nu poate fi preşedinte, iar în al doilea rând, el nu a vorbit cu nimeni. Şi cel mai probabil că mâine, după consultările cu fracţiunile parlamentare, voi anula acest decret”, a adăugat preşedintele Rep. Moldova.

– Șirea inițială –

Într-o postare de pe Facebook, de luni seara, preşedintele pro-rus alRepublicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat constituirea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

„Am semnat Decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova”, a scris Igor Dodon.

Gestul lui Dodon a venit în ciuda unei decizii aCurțiiConstituţionalea Republicii Moldova prin care ela fost suspendat din funcţia de preşedinte.

„În componența Consiliului vor intra câţiva membri noi, precum Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Prim-ministru, Maia Sandu, vice-prim-ministru, Ministru de Interne, Andrei Năstase, vice-prim-ministru pentru reintegrare, Vasilii Șova, Ministrul Apărării, Pavel Voicu și Ministrul Justiției, Stanislav Pavlosvchi”, a adăugat Dodon.

În încheiere, preşedintele suspendat invocă„asigurărea securității naționale” pentru a justifica decizia.

„În scopul asigurării securității naționale a Republicii Moldova și pentru abordarea în regim de urgență a problemelor stringente cu care se confruntă țara noastră, am decis să convoc ședința Consiliului Suprem de Securitate pe data de 11 iunie, orele 9:00”.

Postarea originală a lui Igor Dodon de pe Facebook