Igor Dodon, declaraţii halucinante: Va fi război în caz de unire a Republicii Moldova cu România

Igor Dodon, declaraţii halucinante: Va fi război în caz de unire a Republicii Moldova cu România

Preşedintele Republici Moldova nu conteneşte în declaraţii agresive la adresa României şi a basarabenilor care doresc unirea.

Unirea pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat joi seara preşedintele prorus Igor Dodon în cadrul emisiunii ‘Acces direct” de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV. Acesta avertizează că va recurge la ‘toate căile legale’ pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti.

„Poate că cineva provoacă acestui lucru intenţionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înţeleg că pierd alegerile (nr.parlamentare) în toamnă şi poate ar vrea să destabilizeze situaţia? Trebuie să fim foarte atenţi. Noi examinăm detaliat acest lucru”, a afirmat Igor Dodon, conform deschide.md.

Acesta susţine că pentru a rezolva democratic această chestiune ar trebui organizat un referendum, fiind convins că tabără pro-statalitate va câştiga.

„Este clar că majoritatea covârşitoare va fi pentru păstrarea statalităţii; să punem punct odată la subiectul acesta”, a cerut liderul de la Chişinău.

Referitor la faptul că actuala guvernare vrea să introducă integrarea europeană a Republicii Moldova în Constituţie, Igor Dodon a menţionat că aceasta nu este altceva decât o acţiune de PR.

„Europenii nu au încredere în actuala majoritate parlamentară şi în actualul guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finanţarea pe domeniul justiţiei, nu dau banii pe care i-au promis, critică acest guvern”, consideră preşedintele moldovean.

Aceste declaraţii vin şi în contextul în care nouă localităţi din Republica Moldova şi-au oficializat în mod simbolic dorinţa de unire cu România.

„Facem această Unire acum ca o reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului. De la chinul bunicilor noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, greutăţilor pe care le trăim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de libertate şi prosperitate în viitor, de şanse de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut”, se arată în Declaraţia de Unire semnată de aceste localităţi.

De când a devenit preşedinte, în decembrie 2016, Igor Dodon a avut numai puţin de 8 întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar niciuna cu şefii de stat din statele vecine.