Încă o lovitură pentru Rusia, anunțată de Boris Johnson: Suedia și Marea Britanie semnează un acord de apărare reciprocă

Încă o lovitură pentru Rusia, anunțată de Boris Johnson: Suedia și Marea Britanie semnează un acord de apărare reciprocă
Sursa foto: Hepta

Marea Britanie și Suedia au încheiat un acord în domeniul apărării, de protecţie reciprocă în caz de agresiune. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul britanic Boris Johnson şi omologul său suedez Magdalena Andersson și are loc în contextul în care Suedia este așteptată să ia o decizie cu privire la aderarea la NATO.

Acord militar între Marea Britanie și Suedia

„Dacă Suedia este atacată şi apelează la noi pentru a ne cere sprijinul, noi i-l vom oferi”, a afirmat şeful guvernului britanic, potrivit afp.

„Dacă una dintre cele două ţări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie şi Suedia şi-ar oferi asistenţă în multe feluri (…), inclusiv prin mijloace militare”, a precizat Magdalena Andersson.

Boris Johnson urmează să semneze un acord similar cu Finlanda în timpul unei vizite la Helsinki la sfârşitul zilei de miercuri, conform cabinetului său.

Un referendum „ar fi o idee proastă”

Suedia nu intenționează să organizeze un referendum în cazul în care parlamentul decide aderarea la NATO, a declarat vineri prim-ministra Magdalena Andersson.

Invazia Ucrainei de către Rusia a forțat atât Suedia, cât și Finlanda să revizuiască convingerile potrivit cărora neutralitatea militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională, ambele țări fiind așteptate să ia o decizie în următoarele săptămâni, potrivit Reuters.

Magdalena Andersson a mai susținut că organizarea unui referendum pe această temă ar fi „o idee proastă”.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Finlanda și Suedia au fost avertizate prin canale diplomatice bilaterale cu privire la consecințele aderării la NATO, așa că „nu vor avea de ce să fie surprinse de consecințe”.

„Am emis avertismentele noastre atât public, cât și prin canale bilaterale. Ei știu despre asta, deci nu vor avea de ce să fie surprinși.

Urmăriți B1TV.ro și pe