Infectări cu noua mutație a variantei Delta au fost depistate în Rusia și Portugalia

Infectări cu noua mutație a variantei Delta au fost depistate în Rusia și Portugalia
Foto: Hepta.ro

Joi, autoritățile sanitare din Rusia au declarat că au depistat primele cazuri de infectare cu mutația variantei Delta, considerată mult mai contagioasă. De asemenea, Portugalia a declarat că a detectat 10 cazuri, în ultima săptămână, cu subvarianta AY.4.2, considerată responsabilă pentru creșterea cazurilor din Marea Britanie, conform Reuters

Vaccinurile, considerate eficiente în fața Delta Plus

”Vaccinurile sunt suficient de eficace împotriva acestei versiuni a virusului, care nu este chiar atât de diferită pentru a schimba în mod dramatic capacitatea de a ocoli anticorpii’, afirmă cercetătorul rus Kamil Khafizov.

Subvarianta AY.4.2 se crede a fi cu 10% mai contagioasă decât forma actuală a variantei Delta, în prezent dominantă, fiind posibilă înlocuirea ei cu subvarianta nouă.

De asemenea, și imunologul rus Nikolai Kriucikov consideră că această schimbare s-ar putea realiza, iar, în viitor, e posibilă o mutație a virusului care se va adapta vaccinului anti-Covid, dar acest lucru e posibil doar în țările cu o rată de vaccinare sub 50%.

”Dar nu cred că va exista un salt revoluţionar, întrucât coronavirusul, la fel ca orice organism, are o limită evolutivă, iar saltul evolutiv deja s-a produs”, a declarat acesta.

Portugalia a anunțat detectarea a circa 10 cazuri cu noua subvariantă, dar fără o creștere exponențială a infectărilor cu această subvariantă. Aceste cazuri fiind atribuite valului de turiști din Marea Britanie.

Noua subvariantă ar fi cauza infectărilor din Marea Britanie

Din 27 septembrie, noua subvariantă se află în circa 8% din cazurile identificate de către autoritățile britanice, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

„Regatul Unit a raportat cea mai mare creștere a numărului de cazuri zilnice de Covid pe un interval de trei luni, în condițiile în care noua variantă delta AY.4 cu mutația S:Y145H la spike a ajuns la 8% din cazurile secvenționate ale Regatului Unit. Avem nevoie urgent de o cercetare pentru a vedea dacă această delta plus este mai transmisibilă sau dacă reușește să treacă parțial de imunitate (cea dată de vaccinare, n.r.)”, a scris Scott Gottlieb, pe Twitter.

Ultima oră
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină