Îngrijorat de sănătatea mentală a lui Trump, șeful armatei SUA a sunat la Beijing să asigure că teritoriul chinez nu va fi atacat

Îngrijorat de sănătatea mentală a lui Trump, șeful armatei SUA a sunat la Beijing să asigure că teritoriul chinez nu va fi atacat
Donald J. Trump, cel de-al 45-lea președinte SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Potrivit Washington Post, Genneral Mark Milley ar fi încercat să asigure Beijingul că SUA rămân un stat stabil și nu vor ataca teritoriul chinez.

Generalul  din SUA a contactat în secret secret omologul său chinez de două ori din cauza îngrijorărilor pe care președintele de atunci, Donald Trump, le-a ridicat cu privire la posibilitatea declanșării unui război cu China, în timp ce potențialele sale pierderi electorale aveau loc, potrivit ziarului Washington Post.

Generalul american Mark Milley, președintele șefilor de stat major, l-a ccontactat pe generalul Li Zuocheng al Armatei Populare de Eliberare la 30 octombrie 2020 – cu patru zile înainte de alegeri – și din nou pe 8 ianuarie, la două zile după ce susținătorii lui Trump au asaltat Capitolul SUA, a relatat ziarul.

În cadrul apelurilor, Milley a încercat să-l asigure pe generalul Li că Statele Unite vor fi stabile și nu vor ataca și, dacă ar exista un atac, ei l-ar alerta pe omologul său din timp, se arată în raport.

Raportul este citat de o nouă carte a jurnaliștilor Bob Woodward și Robert Costa, care s-au bazat pe interviuri cu 200 de surse și care urmează să fie lansată săptămâna viitoare.

Milley ar fi discutat, de asemenea, cu alți oficiali de rang înalt, inclusiv cu directorul de atunci al CIA, Gina Haspel, și cu șeful Agenției Naționale de Securitate, Paul Nakasone, despre necesitatea de a fi vigilent pe fondul îngrijorărilor cu privire la riscurile ca Trump să acționeze irațional.

Haspel a fost citat spunând că se află într-o „situație extrem de periculoasă”.

„Unii ar putea susține că Milley și-a depășit autoritatea și și-a luat o putere extraordinară pentru el”, au scris autorii.

Trump, într-o declarație, a pus la îndoială povestea, numind-o „fabricată”. El a spus că dacă povestea ar fi adevărată, Milley ar trebui judecat pentru trădare.

„Pentru evidență, nici măcar nu m-am gândit să atac China”, a spus Trump.