Instalarea TikTok și WeChat din magazinele de aplicații va fi interzisă în SUA începând de duminică

Instalarea TikTok și WeChat din magazinele de aplicații va fi interzisă în SUA începând de duminică
foto: Pixabay

Începând de duminică, descărcările aplicației video TikTok și a aplicației de mesagerie WeChat vor fi interzise în Statele Unite, a anunțat vineri dimineață Departamentul de Comerț al SUA. Departamentul a declarat că măsura este necesară pentru „protejarea securității naționale a Statelor Unite”.

TikTok și WeChat încep să fie interzise în SUA

Președintele Donald Trump a emis în august două ordine executive, spunând că aplicațiile se vor închide până pe 20 septembrie dacă nu vor fi vândute proprietarilor americani. Administratorul a susținut că Partidul Comunist Chinez folosea datele colectate prin intermediul acestor aplicații pentru a „amenința securitatea națională, politica externă și economia SUA”, scrie abcnews.

Secretarul pentru comerț, Wilbur Ross, a declarat, vineri dimineață, într-un interviu acordat Fox News News că aceste noi reguli anunțate în această dimineață sunt în legătură cu ordinele executive emise în august și sunt „separate” de negocierile în curs dintre TikTok și cumpărătorii provizorii din SUA, inclusiv Oracle și Walmart .

„Problema TikTok este mai complicată”, a adăugat Ross, spunând că, în esență, termenul limită pentru un acord cu un cumpărător din SUA a fost prelungit până pe 12 noiembrie. Între timp, actualizările vor fi interzise în aplicație.

„TikTok de bază va rămâne intact până pe 12 noiembrie”, a spus el. „Dacă până la 12 noiembrie nu există o înțelegere conform prevederilor vechii ordine, TikTok va fi, de asemenea, închis, din toate punctele de vedere practice”.

Interdicția anunțată în această dimineață începe pe 20 septembrie și interzice descărcarea TikTok sau WeChat din magazinele de aplicații. De asemenea, interzice transferul de fonduri sau procesarea plăților în SUA pentru WeChat.

TikTok, una dintre cele mai populare aplicații din SUA

TikTok, este deosebit de popular în rândul Z-utilizatorilor și are aproximativ 65 până la 80 de milioane de utilizatori în S.U.A.

Între timp, WeChat este deosebit de popular în rândul comunității chino-americane și are aproximativ 19 milioane de utilizatori în SUA – majoritatea dintre ei fiind de origine chineză, care folosesc aplicația pentru a se conecta cu cei dragi sau pentru a desfășura afaceri în China.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, a anunțat că administrația Trump ia în calcul sărestricționeze accesul utilizatorilor americani la aplicația chineză de social media TikTok, pe fondul temerilor că ar putea fi folosită de către guvernul de la Beijing ca un mijloc de a monitoriza oameni și de a face propagandă.

Ultima oră
20:28 - Declic: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu
20:27 - O unitate mobilă de ATI, dedicată pacienților cu forme grave de COVID-19, va fi amplasată la Institutul Marius Nasta din București
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar