Investigație surprinzătoare în SUA: Cât de ușor este să pasezi unei alte familii un copil adoptat dintr-o altă țară

Investigație surprinzătoare în SUA: Cât de ușor este să pasezi unei alte familii un copil adoptat dintr-o altă țară
Americanii folosesc internetul pentru a abandona copiii adoptați din alte țări. Este concluzia unei investigaţii complexe legată de fenomenul adopţiilor internaţionale spre Statele Unite, publicată de agenţia...

Americanii folosesc internetul pentru a abandona copiii adoptați din alte țări. Este concluzia unei investigaţii complexe legată de fenomenul adopţiilor internaţionale spre Statele Unite, publicată de agenţia Reuters. Practica abandonării copiilor adoptați este cunoscută sub numele de „relocare”, folosindu-se astfel un termen utilizat de proprietarii de animale de companie care caută noi stăpâni pentru câinii sau pisicile lor.

Să renunți la un copil în Statele Unite poate fi suprinzător de ușor, potrivit unei investigaţii legată de fenomenul adopţiilor publicată de agenţia Reuters. Copiii pot fi trimiși către familii noi cu ajutorul unui document care atestă „puterea unui avocat”, o declarație notarială prin care un copil este trecut în grija unui alt adult.  Aşadar, cu ajutorul internetului, părinții pot din ce în ce mai ușor să găsească străini care vor să le ia copilul nedorit, ca pe o marfă.

Potrivit jurnaliştilor agenţiei, când creșterea unei fetițe liberiene se dovedește a fi prea dificilă pentru părinții ei, aceștia dau un anunț pe internet și pur și simplu o dau mai departe unui cuplu pe care nu-l cunosc și despre care nu știu nimic. Este cazul unei familii americane, ai cărui membri au crescut timp de doi ani o adolescentă de 16 ani cu probleme de sănătate, pe care o adoptaseră din Liberia.  Când s-au decis să renunțe la ea, i-au găsit, în mai puțin de două zile, noi părinți, în urma unui anunț pe internet.

Au răspuns solicitării un cuplu care trăia într-un parc de rulote, iar părinţii adoptivi ai fetei s-au grăbit să o predea celor doi. Niciun avocat sau asistent social nu i-a însoțit. Doar au semnat o declarație autentificată la notar, declarând că acești străini, pe care i-au cunoscut pe internet, vor fi tutorii legali ai copilului.

În urma unei investigaţii însă, jurnaliștii de la Reuters au aflat că reprezentanţii Protecției Copilului îi luaseră în urmă cu câţiva ani pe cei doi copii biologici ai cuplului care tocmai o adoptase pe adolescenta din Liberia. În raportul poliţiei, se specifica faptul că părinţii aveau probleme psihiatrice grave și tendințe spre violență. Ei au susținut că sunt nevinovați și au reușit să scape basma curată.

Practica abandonării copiilor adoptați este cunoscută sub numele de „relocare”, un termen utilizat de proprietarii de animale de companie care caută noi stăpâni pentru câinii sau pisicile lor.

Reuters a analizat peste 5.000 de anunțuri, publicate într-o perioadă de 5 ani, şi, în medie, un copil era oferit spre „relocare” în fiecare săptămână. Majoritatea copiilor aveau vârste cuprinse între 6 și 14 ani și fuseseră aduși din străinătate, din țări precum Rusia, China, Etiopia și Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe