Investigație surprinzătoare în SUA: Cât de ușor este să pasezi unei alte familii un copil adoptat dintr-o altă țară

Investigație surprinzătoare în SUA: Cât de ușor este să pasezi unei alte familii un copil adoptat dintr-o altă țară
Americanii folosesc internetul pentru a abandona copiii adoptați din alte țări. Este concluzia unei investigaţii complexe legată de fenomenul adopţiilor internaţionale spre Statele Unite, publicată de agenţia...

Americanii folosesc internetul pentru a abandona copiii adoptați din alte țări. Este concluzia unei investigaţii complexe legată de fenomenul adopţiilor internaţionale spre Statele Unite, publicată de agenţia Reuters. Practica abandonării copiilor adoptați este cunoscută sub numele de „relocare”, folosindu-se astfel un termen utilizat de proprietarii de animale de companie care caută noi stăpâni pentru câinii sau pisicile lor.

Să renunți la un copil în Statele Unite poate fi suprinzător de ușor, potrivit unei investigaţii legată de fenomenul adopţiilor publicată de agenţia Reuters. Copiii pot fi trimiși către familii noi cu ajutorul unui document care atestă „puterea unui avocat”, o declarație notarială prin care un copil este trecut în grija unui alt adult.  Aşadar, cu ajutorul internetului, părinții pot din ce în ce mai ușor să găsească străini care vor să le ia copilul nedorit, ca pe o marfă.

Potrivit jurnaliştilor agenţiei, când creșterea unei fetițe liberiene se dovedește a fi prea dificilă pentru părinții ei, aceștia dau un anunț pe internet și pur și simplu o dau mai departe unui cuplu pe care nu-l cunosc și despre care nu știu nimic. Este cazul unei familii americane, ai cărui membri au crescut timp de doi ani o adolescentă de 16 ani cu probleme de sănătate, pe care o adoptaseră din Liberia.  Când s-au decis să renunțe la ea, i-au găsit, în mai puțin de două zile, noi părinți, în urma unui anunț pe internet.

Au răspuns solicitării un cuplu care trăia într-un parc de rulote, iar părinţii adoptivi ai fetei s-au grăbit să o predea celor doi. Niciun avocat sau asistent social nu i-a însoțit. Doar au semnat o declarație autentificată la notar, declarând că acești străini, pe care i-au cunoscut pe internet, vor fi tutorii legali ai copilului.

În urma unei investigaţii însă, jurnaliștii de la Reuters au aflat că reprezentanţii Protecției Copilului îi luaseră în urmă cu câţiva ani pe cei doi copii biologici ai cuplului care tocmai o adoptase pe adolescenta din Liberia. În raportul poliţiei, se specifica faptul că părinţii aveau probleme psihiatrice grave și tendințe spre violență. Ei au susținut că sunt nevinovați și au reușit să scape basma curată.

Practica abandonării copiilor adoptați este cunoscută sub numele de „relocare”, un termen utilizat de proprietarii de animale de companie care caută noi stăpâni pentru câinii sau pisicile lor.

Reuters a analizat peste 5.000 de anunțuri, publicate într-o perioadă de 5 ani, şi, în medie, un copil era oferit spre „relocare” în fiecare săptămână. Majoritatea copiilor aveau vârste cuprinse între 6 și 14 ani și fuseseră aduși din străinătate, din țări precum Rusia, China, Etiopia și Ucraina.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)