Iohannis a pus în premieră Turcia, un aliat al NATO, în rândul statelor ostile: Axa Rusia – Turcia – Iran complică tabloul de securitate din Marea Neagră

Iohannis a pus în premieră Turcia, un aliat al NATO, în rândul statelor ostile: Axa Rusia - Turcia - Iran complică tabloul de securitate din Marea Neagră
Foto: Evz

Axa Rusia – Turcia – Iran complică situația de securitate din zona Mării Negre, a susținut Klaus Iohannis, în mesajul transmis la o conferință pe tema securității. Este pentru prima dată când președintele invocă o astfel de axă și pune Turcia, un aliat al NATO, alături de state precum Rusia și Iran.

”Arealul (Marii Negre – n.red.) reprezinta o frontiera maritima a NATO si a UE, dar, in acelasi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran.

In cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militara la nivel regional si international, Moscova mizeaza pe mentinerea dominatiei sale politice, economico-energetice si militare in acest areal. De anul trecut … s-au conturat tot mai clar strategiile multi-vectoriale ale Rusiei, care utilizeaza instrumente diversificate, un adevarat arsenal hibrid in permanenta perfectionare si adaptare”, a transmis Iohannis, citat de HotNews.

Conferința a marcat deschiderea lucrărilor programului "Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil", iar mesajul a fost prezentat de către consilierul prezidențial Ion Oprișor.