Iohannis, la întâlnirea cu ministrul de Externe francez: Condamn folosirea armelor chimice în Siria

Iohannis, la întâlnirea cu ministrul de Externe francez: Condamn folosirea armelor chimice în Siria

România reacționează în scandalul global declanșat în urma utilizării armelor chimice în Siria. După ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și președintele Klaus Iohannis a condamnat utilizarea acestor arme.

România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în Siria, acesta fiind un lucru pentru care nu există niciun fel de justificare, i-a transmis președintele Klaus Iohannis ministrului francez de Externe, aflat în vizită la Palatul Cotroceni.

„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare a României cu privire la evoluţiile recente din Siria, condamnând ferm utilizarea armelor chimice în conflict, care nu este justificată de niciun considerent. Preşedintele României a arătat totodată că aceste evoluţii, în ciuda condamnărilor şi reacţiilor internaţionale faţă de utilizările anterioare ale armelor chimice în Siria, indică faptul că nu au fost trase, din păcate, concluziile care se impuneau. La rândul său, ministrul de externe francez a prezentat poziţia fermă a Franţei, pentru care utilizarea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roşie” şi un element de preocupare pentru întreaga comunitate internaţională”, arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

Iohannis i-a mai transmis lui Jean-Yves Le Drian că Parteneriatul Strategic România-Franța este unul dintre cele mai valoaroase documente încheiate de ţara noastră. Sunt, însă, necesare eforturi bilaterale în sensul modernizării „documentelor fondatoare ale Parteneriatului Strategic, care trebuie să includă elementele de interes, de poziţie şi de acţiune comune ale României şi Franţei, care sunt tot mai multe, în plan bilateral, european şi internaţional”.

Iohannis a reiterat importanţa pe care România o acordă aderării la Spaţiul Schengen și i-a reamintit ministrului francez că speră ca Franţa să sprijine o decizie în acest sens. La rândul său, Le Drian a dat asigurări că ţara sa susţine aderarea României la Spaţiul Schengen, „concomitent cu finalizarea reformării acestuia, aflată în curs de derulare şi subliniind că nu există vreun blocaj din partea Franţei asupra perspectivei României de a deveni membru al Spaţiului Schengen”.