Ion Cristoiu: Românica, surioara mică și mucoasă a Statelor Unite, va rămîne ca o năstrușnicie a momentului electoral de peste Ocean

Ion Cristoiu:  Românica, surioara mică și mucoasă a Statelor Unite, va rămîne ca o năstrușnicie a momentului electoral de peste Ocean
foto: b1.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în „Gândul de vineri” de pe blogul personal despre interviul din New York Times al lui Donald Trump despre care s-a tot vorbit în presa românească și „s-a făcut oarece caz”, după ce acesta a afirmat că “America sub conducerea sa nu va sări în ajutorul Țărilor Baltice potrivit Tratatului NATO, dacă aceste țări n-au contribuit financiar la cheltuielile NATO.”

„Afirmațiile au fost reproduse în presa noastră sub titluri gen halucinante, incredibile, menite a sugera că ele aparțin unui nebun pitoresc, ajuns din întîmplare candidat al Partidului Republican la Președinția SUA, dar care nu va fi niciodată președinte, deoarece Hilarry Clinton, un fel de Gabriela Firea a Partidului Democrat din SUA, îl va învinge la scor și, în consecință, posibilitatea ca America să nu sară în ajutor Țărilor Baltice și, se înțelege, Românicăi, surioara mică și mucoasă a Statelor Unite, va rămîne ca o năstrușnicie a momentului electoral de peste Ocean.”, a spus jurnalistul.

Cristoiu mai spune că niciun site și nicio televiziune de știri n-a mers la sursă, altfel spus la interviul din New York Times, sub titlul Donald Trump on NATO, Turkey’s Coup Attempt and the World.

Ion Cristoiu a citit, apoi a tradus textul din ziarul american.

“Preocupat cum sunt de mersul la sursă, am citit cu mare atenție textul din ziarul american.
Sunt astfel în măsură astfel să reproduc în exclusivitate partea cu Țările Baltice așa cum a apărut ea în The New York Times și nu cum a fost rezumată la noi sub formă de știre tendențioasă:
„ANGER: Tocmai am fost în statele Baltice. Acestea sunt foarte preocupate, evident, de noul activism rusesc, observă submarine în apropierea coastelor lor, văd avioane ce nu le-ai mai văzut de la venirea celui de al doilea război mondial, bombardiere făcând diferite teste. Dacă Rusia ar trece granița în Estonia sau Letonia, Lituania, locuri la care americanii nu se gândesc prea des, ați veni imediat în ajutorul lor militar?
TRUMP: Nu vreau să vă spun ce voi face, deoarece nu vreau ca Putin să știe ce voi face. Am o șansă serioasă de a deveni președinte și eu nu sunt ca Obama, ca de fiecare data când ei trimit niște trupe în Iraq sau în oricare alt loc, el ține o conferință de presă ca să anunțe aceasta.
SANGER: Aceste țări sunt membre NATO, și suntem obligați prin tratat.
TRUMP: Avem multe membre ale NATO care nu-și plătesc datoriile.
SANGER: E adevărat aceasta, dar suntem obligați de tratatul NATO, trebuie să uităm de partea cu datoriile.
TRUMP: Nu poți uita datoriile. Ele au o obligație să plătească. Multe națiuni ale NATO nu plătesc, nu fac ceea ce ar trebui să facă. Acesta este un lucru mare. Nu poți să spui să uiți aceasta.
SANGER: Ideea mea aici este: se pot baza membrele NATO, inclusiv noile membre din zona Baltică, pe Statele Unite să vină în ajutorul lor militar dacă ar fi atacate de către Rusia? Și să se bazeze pe noi că ne vom îndeplini obligațiile.
TRUMP: Și-au îndeplinit ele obligațiile față de noi? Dacă ele își îndeplinesc obligațiile către noi, atunci răspunsul este da.”

Cristoiu spune că Declarația lui Trump pare o “bizarerie”.

„La noi a apărut astfel, deoarece nimeni din presă n-a catadicsit să citească interviul din ziarul american, dar mai ales să cunoască Programul de politică externă al candidatului republican.
Întrebările puse de cei doi reporteri au avut ca punct de plecare Programul de politică externă al lui Donald Trump, cunoscut și mai ales comentat intens în America.
Un punct forte al Programului îl constituie teza potrivit căreia cetățeanul american plătește din greu taxe și impozite pentru ca America să apere țări ale lumii care, culmea! știindu-se apărate de America investesc în nivelul de trai al populației lor.”, a declarat jurnalistul.

Cristoiu mai spune că „nu știe dacă Donald Trump va ajunge președinte al SUA”, dar știe că „vorbele sale nu sunt cele ale unui nebun, cum caută presa noastră să le prezinte. Ele exprimă una din marile convingeri ale electoratului american.”