Ion Petrescu: Centrala de la Zaporojie, un obiectiv de importanță strategică. Este normal ca ucrainenii să încerce recuperarea sa sub orice formă / Nu se pune problema unui dezastru nuclear (VIDEO)

Ion Petrescu: Centrala de la Zaporojie, un obiectiv de importanță strategică. Este normal ca ucrainenii să încerce recuperarea sa sub orice formă / Nu se pune problema unui dezastru nuclear (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Centrala nucleară de la Zaporojie este un obiectiv de importanță strategică, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Ion Petrescu, pe B1 TV, despre centrala de la Zaporojie: „Nu se pune problema unui dezastru nuclear”

Întrebat dacă România ar trebui să fie îngrijorată de evenimentele de la centrala nucleară Zaporojia, analistul militar român a explicat: „În război există multe dezinformări. Dacă ne referim la situația de la Zaporojie, trebuie să știe telespectatorii că tone de combustibil nuclear erau și pe timpul existenței Uniunii Sovietice, ulterior pe timpul prezenței în cadrul Ucrainei a acestei centrale nucleare, iar acum este o continuitate a situației în condițiile în care din cele șase reactoare trei au rămas în funcțiune și sunt asigurate de tehnicieni ucraineni – e adevărat, sub paza energică a 500 de militari ruși, un batalion din forța pentru operațiuni speciale destinată ocupării unui teritoriu ucrainean substanțial”.

„La momentul la care discutăm, nu se pune problema unui dezastru nuclear din două motive. Există o monitorizare din partea Federației Ruse astfel încât să nu aibă surprize, deoarece un dezastru nuclear la Zaporojie nu ar afecta doar teritoriul Ucrainei, el s-ar extinde și pe teritoriul Federației Ruse, ceea ce ar fi pentru Vladimir Putin o lovitură chiar înainte de 11 septembrie, când sunt alegeri în 15 din zonele care sunt conduse de guvernatori în Federația Rusă”, a adăugat Ion Petrescu.

„Pe de altă parte, Ucraina chiar dacă cere prin diferite modalități, începând de la discursul președintelui Zelenski, la punctele de vedere exprimate de o serie de oficiali de la Kiev, ca să i se redea autoritatea asupra centralei, nu o va primi, pentru că aici este o luptă pentru teritorii și momentan, din nefericire, această centrală nucleară se află în teritoriul sudic ocupat de forțele ruse”, a continuat el.

Analistul militar spune că această centrală este „un obiectiv de importanță strategică”.

„Este normal ca ucrainenii să încerce recuperarea sub orice formă a centralei, după cum este normal ca militarii ruși să încerce păstrarea centralei, pentru că este un obiectiv de importanță strategică această centrală nucleară de la Zaporojie, este cea mai mare de pe continentul nostru european”, a explicat Ion Petrescu.

„Din perspectiva României, e bine să monitorizăm situația, dar nu este în niciun caz o chestiune care să genereze, să fie o treabă mai periculoasă, mai tensionată decât luna martie 2022, când știm că s-a deschis pentru prima dată focul asupra acestei centrale”, a mai spus col. (r) Ion Petrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți