Iran: Cel puțin 76 de persoane au murit în timpul protestelor. Activiștii pentru drepturile omului anunță că represiunea se intensifică

Iran: Cel puțin 76 de persoane au murit în timpul protestelor. Activiștii pentru drepturile omului anunță că represiunea se intensifică
Foto: Captură Twitter

Cel puțin 76 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate iraniene în cele 11 zile de tulburări declanșate de moartea unei femei în arest, spun activiștii, potrivit BBC.

Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia, a acuzat autoritățile că folosesc forță disproporționată și muniție reală pentru a suprima disidența.

Printre cei care și-au pierdut viața se numără femei și copii

În cele 11 zile de proteste izbucnite după moartea unei tinere care a fost arestată sub acuzația că a încălcat codul vestimentar din Iran, cel puțin 76 de manifestanți au fost uciși de forțele de securitate, potrivit unui bilanț anunțat de Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia

Cele 76 de decese au fost înregistrate în 14 provincii, iar printre cei care și-au pierdut viața se numără șase femei și patru copii, precizează reprezentanții IHR, care avertizează că restricțiile privind funcționarea internetului provoacă întârzieri în raportare.

„Riscul de tortură și maltratare a protestatarilor este serios, iar folosirea muniției reale împotriva protestatarilor este o crimă internațională. Lumea trebuie să apere revendicările poporului iranian pentru drepturile sale fundamentale”, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor

De asemenea, IHR a afirmă că videoclipurile și certificatele de deces pe care le-a obținut au confirmat faptul că forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor, lucru negat de autoritățile iraniene.

Presa iraniană de stat a estimat numărul morților la 41, precizând că printre victime se află și membri ai forțelor de securitate.

În același timp, sute de persoane au fost arestate, printre care și 20 de jurnaliști.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor din SUA a cerut eliberarea a cel puțin 20 de reporteri și bloggeri care au fost reținuți , precum și a apărătorilor drepturilor omului, avocaților și activiștilor societății civile.

„Forțele de securitate iraniene trebuie să renunțe la măsurile lor represive împotriva jurnaliștilor care spun această poveste critică și să restabilească accesul la internet, care este vital pentru a menține publicul informat”, a spus CPJ.

Președintele Ebrahim Raisi a vorbit între timp despre necesitatea de a „lua măsuri decisive împotriva oponenților securității și păcii țării”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)