Iran lansează propria versiune de Tinder, Hamdam, pentru „burlacii care doresc o căsătorie permanentă și un singur soț”. Cuplurile vor fi însoțite timp de patru ani de „consultanți”

Iran lansează propria versiune de Tinder, Hamdam, pentru „burlacii care doresc o căsătorie permanentă și un singur soț”. Cuplurile vor fi însoțite timp de patru ani de „consultanți”
foto simbol: Pixabay

Autoritățile iraniene au dezvăluit o aplicație de dating controlată de stat, care vine să faciliteze „căsătoria de durată și informată” pentru tinerii din țară, potrivit televiziunii publice din Iran. Intitulată Hamdam – „însoțitor”, în limba persană – platforma le permite utilizatorilor „să își caute și să își aleagă soțul”.

Iran lansează propria versiune de Tinder. Ce este Hamdam

Hamdam este singura aplicație reglementată de stat de acest gen în republica islamică, conform autorităților iraniene din sectorul cibernetic. Platformele de dating sunt destul de populare în Iran, însă celelalte sunt ilegale, a spus colonelul Ali Mohammad Rajabi, șeful poliției cibernetice de la Teheran, transmite The Guardian.

Hamdam a fost dezvoltată de Institutul Cultural Tebyan, organism din organizația iraniană de propagandă, iar pe site-ul aplicației este menționat că aceasta folosește „inteligența artificială” astfel încât să găsească potriviri „numai pentru burlacii care doresc o căsătorie permanentă și un singur soț”.

Komeil Khojasteh, șeful Institutului Tebyan, a ținut un discurs la lansarea aplicației, ocazie cu care a afirmat că valorile familiei sunt amenințate de forțe externe.

„Familia este ținta diavolului și (inamicii Iranului, n.r.) caută să-și impună propriile idei”, a spus el, adăugând că aplicația contribuie la crearea unor valori de familie „sănătoase”.

Potrivit site-ului Hamdam, la înregistrare, identitatea utilizatorilor este verificată, iar aceștia trebuie să treacă printr-un test psihologic.

Când se găsește o potrivire între persoane, aplicația „prezintă familiile în prezența consultanților de serviciu”, care vor „acompania” cuplul timp de patru ani după căsătorie.

Înregistrarea este gratuită, pentru că Hamdam are „un model de venituri independent”, se mai arată pe același site, fără alte detalii.

Autoritățile iraniene – inclusiv liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei – au avertizat în repetate rânduri că tinerii din țară se căsătoresc la vârste tot mai înaintate, precum și că rata natalității este în scădere.

În luna martie, parlamentul majoritar conservator al Iranului a adoptat o lege intitulată „creșterea populației și sprijinirea familiilor”, act normativ care mandatează guvernul de la Teheran să ofere stimulente financiare semnificative pentru căsătorii și pentru a încuraja familiile să aibă mai mult de doi copii, limitând totodată accesul la avort.

Lege mai trebuie să primească undă verde de la Consiliul Gardienilor, organismul care verifică dacă actele normative sunt compatibile sau nu cu legea islamică și cu constituția țării.

Ultima oră
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)