Iranul a început redeschiderea moscheilor din zonele cu risc epidemiologic scăzut. Aproape 80,000 de persoane au fost declarate vindecate

Iranul a început redeschiderea moscheilor din zonele cu risc epidemiologic scăzut. Aproape 80,000 de persoane au fost declarate vindecate

Guvernul iranian a deschis lunimajoritatea moscheilor din zonele țării cu risc scăzut de răspândire a noului coronavirus.

Locașurile de cult și-au deschis porțile în132de divizii administrative ale țării, adică o treime dintre ele.Credincioșii au fost obligați să intre în moschei cu măști și mănuși aduse personal și au putut rămânedoar o jumătate de oră pentru rugăciune.

Moscheilor li s-arecomandatsă nu le ofere alimente și băuturișidezinfectanți de mână, oamenii find sfătuiți să vină cu produsele proprii.

Numărul îmbolnăvirilor și deceselor provocate de noul coronavirus este în scădere abruptă, în Iran

Potrivit lui Jihanpour, 79,397 dintre cei spitalizați de această boală s-au vindecat de la izbucnirea pandemiei, în timp ce 2,676 rămânîn stare critică, ceea ce plasează Iranul printre primele cinci țări din lume cu cel mai mare număr de recuperări.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății a declarat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat doar 74 de noi decese, ceea ce însemnă că numărul total a urcat la 6,277, de la izbucnirea pandemiei în Iran, la jumătatea lunii februarie. Duminică, Iranul a înregistrat 47 de decese, cel mai mic număr din ultimele55 de zile.

Alte 1,223 de cazuri de infecții Covid-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a declarat Jahanpour, ceea ce înseamnăcă totalul este de98,647.

Experții internaționali au îndoieli cu privire la numărul victimelor coronavirusului raportatedin țară, declarând că cifrele ar fi mult mai mari decât cele oficiale.

Președintele Hassan Rouhani a declarat că Iranul „a reușit să prevină în mod eficient răspândirea acestui virus în multe” părți ale țării.

Restricțiile impuse de pandemie „au furat” farmecul Ramadanului

Sărbătoarea a început neobișnuit de liniștit, cu moschei și sanctuare închise și fără agitație în principalele piețe ale Teheranului.

Luna Ramadanului a fost mereu o ocazie de prepararea a felurilor de mâncare speciale, rugăciuni publice, motiv de revedere cu familia și prietenii.

Deși guvernul a relaxat măsurile de izolare în zonele cu risc scăut de răspândire a bolii, de săptămâna trecută, pe fondul scăderii numărului de îmbolnăviri și decese, oamenii sunt sfătuiți să păstreze distanța socială să nu ia parte la întâlniri în grupuri mari.

La nivel mondial, coronavirusul a îmbolnăvitmai mult de 3,000,000 de persoane

Până luni, s-au înregistrat 3,606,946de persoane infectatecu COVID-19, dintre care 250,097și-au pierdut viața, iar 1,169,555s-au vindecat.

Statele Unite ale Americii rămân cele mai afectate de virus, cu 1,194,895de cazuri de infectare, dintre care 69,011de decese și 178,948de persoane vindecate.

Ultimul bilanț privind COVID-19 în România

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat luni că ultimul bilanț privindnumărul cazuri noi de COVID-19 în România indică o evoluție de tip platou, o stabilizare a cazurilor, însă nu ne află încă în punctul în care acestea au început să scadă. Potrivit acestuia număruld e cazuri nu va scădea mai devreme de 10 mai.

Autoritățile române au depistat 13,512 de persoane infectate cu coronavirus la nivel național, dintre care 349 reprezintă cazuri noi.

Din numărul total de persoane confirmate cu COVID-19, 5,269 au fost declarate vindecate și externate, 818 au murit, în timp ce alte 243 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară. Grupul de Comunicare Strategică a mai precizat că, la ora actuală, au fost deja prelucrate 199.068 de teste. Dacă 12.830 de cetățeni sunt în carantină instituționalizată, alți 20.085 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ultima oră
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă