Israel, lovituri aeriene asupra unor obiective Hamas din Fâșia Gaza, ca răspuns la lansarea unor baloane incendiare (FOTO, VIDEO)

Israel, lovituri aeriene asupra unor obiective Hamas din Fâșia Gaza, ca răspuns la lansarea unor baloane incendiare (FOTO, VIDEO)
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Armata israeliană (IDF) a lansat o serie atacuri aeriene asupra unor obiective militare ale Hamas, în Fâșia Gaza, în noaptea de marți spre miercuri, în replică la 20 de incendii provocate în sudul Israelului de baloane incendiare lansate din teritoriul palestinian.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Noi lovituri aeriene lansate de Israel asupra unor obiective Hamas din Fâșia Gaza, ca răspuns la tiruride baloane incendiare

„IDF este pregătită pentru toate scenariile, inclusiv reluarea ostilităților, în fața acțiunilor teroriste continuate din Fâșia Gaza”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, potrivit The Jeursalem Post.

Hamas a numit loviturile „o încercare eșuată de a opri solidaritatea și rezistența oamenilor noștri față de Orașul Sfânt”.

Loviturile aeriene au venit pe fondul ciocnirilor de la frontiera cu Fâșia Gaza, unde zeci de palestinieni au intrat în conflict cu IDF. Tensiunile escaladaseră odată cu organizarea unui marș al steagului în Orașul Vechi al Ierusalimului.

Imaginile surprinse în sudul Israelului au arătat acumulări masive de fum în zona de frontieră. Revoltele au continuat și peste noapte, iar un palestinian a fost împușcat de IDF.

Mai multe incendii izbucniseră marți în sudul Israelului. Cel puțin 20 dintre acestea au fost provocate de baloane incendiare lansate din Fâșia Gaza, unde anterior presa palestiniană publicase imagini cu grupările militante pregătind dispozitive de acest gen.

În Ierusalimul de Est, marți, sute de israelieni ultranaționaliști au organizat un marș. Demonstrația reprezintă un test pentru guvernul nou-învestit al Israelului, precum și pentru armistițiul tensionat care a pus capăt celor 11 zile de război între Israel, pe de o parte, respectiv Hamas și Jihadul Islamic, pe de altă parte.

Marșul, care evocă Războiul de 6 zile din 1967, este văzut de partea palestiniană drept o provocare, potrivit Euronews. Hamas le-a cerut palestinienilor să manifeste „rezistență” față de paradă.

La marș au existat și manifestanțicare au scandat „moarte arabilor”, însă aceștia au fost criticați în termeni duri de noul ministru israelian de externe, Yair Lapid, care spune că persoanele care au strigat sloganuri rasiste sunt „o rușine pentru poporul israelian”.

„Faptul că există radicali pentru care steagul israelian reprezintă ură și rasism este abominabil și de neiertat”, spune Yair Lapid.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)