Israel va avea un nou guvern, începând de duminică: O coaliție de 8 partide a semnat acordurile care anunță sfârșitul regimului condus de Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al țării

Israel va avea un nou guvern, începând de duminică: O coaliție de 8 partide a semnat acordurile care anunță sfârșitul regimului condus de Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al țării
foto: Hepta.ro / DPA Images / Noam Moskowitz

Noul guvern israelian va fi învestit duminică, iar încă-opozantul Yair Lapid a completat vineri procesul de semnare a protocolului pentru coaliția care cuprinde opt partide și care vine să încheie mandatul premierului Benjamin Netanyahu după 12 ani în funcție.

Un nou guvern în Israel,de duminică:Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier al țării, va fi înlocuit de Naftali Bennett

Coaliția cuprinde partide din mai tot spectrul politic – de la dreapta radicală, la stânga – și ar urma să se concentreze mai degrabă pe probleme economice și sociale decât să se auto-expună la scindări interne prin a aborda chestiuni diplomatice majore precum conflictul israelo-palestinian, potrivit Reuters.

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, va fi succedat oficial duminică, când puterea va fi preluată de o coaliție care cuprinde, în premieră, o formațiune din minoritatea arabă.

Pe baza unui acord de împărțire a puterii, Naftali Bennett din formațiunea ultra-naționalistă Yamina va fi prim-ministru pentru o perioadă de doi ani. Coaliția, a spus el vineri, „pune capăt la doi ani și jumăte de criză politică”.

„Semnarea acestor acorduri pune capăt la doi ani și jumătate de criză politică. Guvernul va lucra pentru tot publicul israelian – religios, secular, ultra-ortodox, arab – fără excepție, ca unul. Vom lucra împreună, din parteneriat și responsabilitate națională, și cred că vom reuși”, a afirmat viitorul premier al Israelului, transmite The Jerusalem Post.

Coaliția care preiaputerea este formată din 8 partide

Yair Lapid, liderul formațiunii centriste Yesh Atid, susține că noul cabinet va pune binele țării pe primul plan.

„Public israelian merită un guvern funcțional și responsabil, care plasează binele țării în vârful agendei sale. Pentru asta a fost format acest guvern de unitate. Toți partenerii din acest guvern sunt dedicați, în primul și în primul rând, poporului Israelului.

Coaliția își propune, printre altele, să construiască două spitale, unul în Negev și altul în Galileea, un alt aeroport și o universitate în Galileea, să încerce să relanseze turismul, să construiască în țară 300.000 de apartamente low-cost. Totodată, dorește să mărească numărul israelienilor care lucrează în industria hi-tech, până la o pondere de 15% din populație.