Istoricul Armand Goșu: „Pare că se construiește o alianță mare între SUA și Rusia, iar UE e în mijloc, obiect al acestei alianțe”. Implicațiile pentru România (VIDEO)

Istoricul Armand Goșu: „Pare că se construiește o alianță mare între SUA și Rusia, iar UE e în mijloc, obiect al acestei alianțe”. Implicațiile pentru România (VIDEO)
Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Artem Priakhin

Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, a declarat marți, pentru B1 TV, că pare să se construiască „o alianță mare între Moscova și Washington”, iar „UE e în mijloc, e obiect al acestei alianțe”. Istoricul a detaliat relațiile Trump – Zelenski – Putin, simpatiile și antipatiile care marchează aceste relații, și a explicat implicațiile negocierilor din această perioadă asupra Europei, implicit asupra României.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Goșu: Trump îl ajută pe Putin să spună că a obținut o mare victorie în Ucraina

„Nu ne dăm seama ce joc face Trump, dacă e vreun joc. Cel mai probabil, n-are niciun plan, blufează, nu știm cum va reacționa Rusia…

Deocamdată, rușii s-au mișcat foarte bine. Ei vor să încheie războiul, au un aparat uriaș de propagandă în spate care trebuie să lucreze, să spună că ”gata, a fost o mare victorie a Rusiei”. Ceea ce e… e greu de afirmat dacă te uiți la toate obiectivele pe care le-a afișat Putin în diverse etape ale războiului.

Cu ajutorul lui Trump și a încheierii războiului în felul ăsta, Putin poate să spună că a fost o mare victorie și o să vedeți și propaganda rusească din România, care o să insiste pe tema asta, că e o mare victorie a Rusiei”, a declarat Armand Goșu, pentru B1 TV.

Scenariile pentru „uciderea Ucrainei”

Istoricul a explicat apoi și ce scenarii are Putin pe masă pentru a ajunge să controleze Ucraina: „Se va mulțumi Putin doar cu atât? Nu sunt convins, pentru că Putin vrea întreaga Ucraină. Și acum sunt mai multe posibilități să obțină controlul asupra întregii Ucraine. O posibilitate e să forțeze militar ca Ucraina să intre în colaps. Putin încă speră că e posibil acest scenariu, dar, în același timp, își dă seama că nici el nu dispune de resurse nelimitate ca să forțeze o ofensivă. Și atunci încearcă altă modalitate: prin înțelegeri cu Trump, să obțină prin alegeri controlul asupra Ucrainei, adică să transforme Ucraina ca proiect de viitor într-un Belarus 2.0, adică să pună presiune – se pare că e un scenariu agreat în momentul ăsta de americani – pe Zelenski să organzieze în următoarele luni alegeri prezidențiale și negocierile finale și semnarea acordurilor cu Rusia să se facă de către alt președinte al Ucraine. Or asta aruncă Ucraina în haos militar, politic. E clar că nu poți să susții acest scenariu decât dacă vrei să ucizi Ucraina”.

Goșu: Trump nu-s suportă pe Zelenski

„Trebuie să pornim, totuși, de la niște realități. Trump nu are la suflet Ucraina, nu ascunde lucrul ăsta, aproape că nu a ratat nicio ocazie în campania electorală să-l jignească pe Zleenski. Să fie clar.

Acea tentativă de suspendare a lui Trump, cu tot scandalul care a avut loc în America, în 2019, a pornit tocmai de la șantajul pe care Trump l-a încercat asupra lui Zelenski, pe care nu-l suferă, pentru ca Zelenski să pună presiune pe procurorul general, pentru ca procuratura generală de la Kiev să deschidă o anchetă împotriva fiului lui Biden. Amintiți-vă acel episod.

Trump se simte mult mai confortabil cu Putin decât cu Zelenski, de asta nu mă aștept la nimic bun în următoarele luni de la America”, a continuat Armand Goșu.

Amintim în acest context dezvălurile Finanicial Times, conform cărora Administrația Trump pune presiune pe România să-i scape de restricții pe frații Tate, susținători ai lui Donald Trump, dar acuzați în România de fapte deosebit de grave. Detalii AICI și AICI.

Goșu: Se forjează o alianță mare între Moscova și Washington. UE e în mijloc

Potrivit istoricului, ideea că China se pregătește de război e doar „o obsesie a establishmentului american”, căci chinezii n-au mutat trupe către Taiwan.

Goșu a mai spus că acum Europa practic are „doi dușmani” – SUA și Rusia – oficialii ambelor puteri neratând nicio ocazie „să pună presiune, să ridiculizeze UE”.

„Toate semnalele în momentul ăsta arată că se construiește, se forjează o alianță mare între Moscova și Washington. UE e în mijloc, e obiect al acestei alianțe. Cei doi actori geopolitici majori pleacă de la premisa că UE n-are o politică externă coerentă, o politică de securitate și de apărare și e un lucru foarte adevărat.

UE trebuia să se trezească de mult timp. Că are cum să-și construiască această politică acum, poate are, dar trebuie să se miște foarte repede. Ce ați văzut la Paris nu e un semn încurajator.

Atunci, Rusia poate să spună ”vrem și fostul spațiu ex-sovietic, să avem influență și acolo; sigur, nu influență totală, nu ne transformăm în țări socialiste, nici vorbă de așa ceva, dar vrem un pachet de acțiuni: Polonia – 50%, România – poate 65%”. Asta înseamnă ca în România, Cehia, Bulgaria, Ungaria să ai partide care să promoveze interesele Moscovei, să ai mulți politicieni apropiați de Moscova, să ai business rusesc”, a mai afirmat istoricul Armand Goșu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`