Italia extinde obligativitatea certificatului verde privind COVID-19 pentru toți muncitorii din sectorul public și privat. Cea mai drastică măsură împotriva pandemiei

Italia extinde obligativitatea certificatului verde privind COVID-19 pentru toți muncitorii din sectorul public și privat. Cea mai drastică măsură împotriva pandemiei
Foto: Inqum Photos / Octav Ganea

Italia va face ca „permisele verzi” pentru Covid-19 să fie obligatorii pentru majoritatea lucrătorilor din sectorul public și privat în unele dintre cele mai stricte măsuri impuse până în prezent în Europa pentru a reduce circulația pe baza statutului de vaccinare.

Prim-ministrul Mario Draghi și cabinetul său s-au întrunit joi pentru a confirma măsura, după consultări cu liderii sindicali miercuri și în fața opoziției din cadrul guvernului coaliției de unitate guvernantă a Italiei, scrie ft.com.

Italia acordă permisele verzi persoanelor care au fost vaccinate, care pot dovedi că s-au recuperat recent din boală sau au avut recent un test Covid negativ.

Din august, un permis verde a fost obligatoriu pentru accesul la majoritatea activităților de agrement din țară. Luna aceasta Italia a solicitat tuturor lucrătorilor la azil și personalului școlar să aibă un permis verde. Extinderea acestei politici pentru a acoperi cea mai mare parte a forței de muncă este cel mai recent pas agresiv de sănătate publică făcut împotriva pandemiei de către guvernul Draghi, care urmărește să fi vaccinat peste 80% din populația Italiei până la sfârșitul acestei luni.

Cerința de a avea un permis verde va începe pe 15 octombrie și va fi susținută de amenzi pentru nerespectarea ei, conform proiectelor de documente politice raportate în mass-media italiană.

Guvernul a mai semnalat că va începe să livreze doze de rapel de vaccinuri Covid cetățenilor săi cei mai vulnerabili până la sfârșitul lunii septembrie.

Matteo Salvini, liderul Ligii anti-migrație care face parte din coaliția Draghi, a atacat planurile de obligativitate a permiselor verzi pentru toți lucrătorii, ciocnindu-se cu propriul său partid în legătură cu această problemă.

„Poziția Ligii este clară: suntem pentru apărarea sănătății cetățenilor, inclusiv la locul de muncă. Dar nu vă puteți gândi să extindeți obligația de trecere verde la 60 de milioane de italieni ”, a spus el miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe