Iulian Fota (IDR): Summitul B9 și aplicațiile militare arată că România încearcă să contribuie la un efort colectiv de apărare. Ne confruntăm cu amenințări sporite (VIDEO)

Iulian Fota (IDR): Summitul B9 și aplicațiile militare arată că România încearcă să contribuie la un efort colectiv de apărare. Ne confruntăm cu amenințări sporite (VIDEO)
Captură Video - B1 TV

Iulian Fota, președintele Institutului Diplomatic Român (IDR), a declarat marți, pentru B1 TV, că Summitul Formatului București (B9) și exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21” de la Smârdan arată că România încearcă să colaboreze cât mai bine cu aliații săi și să contribuie la efortul colectiv de apărare. Eventuale diferențe dintre aliați, a mai spus acesta, sunt gestionate și depășite, căci tot ce contează e răspunsul comun la amenințările tot mai sporite cu care ne confruntăm.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Iulian Fota, explicații după Summitul B9 și exercițiul militar „Justice Sword 21”

„Nu suntem în ofensivă, ci în defensivă și nu încercăm să ne impunem în fața nimănui. Încercăm să colaborăm cât mai bine cu cât mai multă lume, inclusiv în zona asta atât de importantă a Europei Centrale. Încercăm să strângem rândurile și să contribuim și noi ca țară, alături de ceilalți, la un efort colectiv de apărare. În termenii ăștia trebuie văzută recenta întâlnire de la București și aceste aplicații miltare extrem de importante.

Deci vedem un dublu efort românesc, diplomatic și militar, dar gândit și dezvoltat în strânsă colaborare cu ceilalți aliați din zonă și cu aliații din ansamplu, asta apropo de prezența președintelui Biden online la această reuniune.

În acest moment, din punct de vedere ideologic, Washington și Varșovia văd mai multe lucruri diferit, dar aceste diferențe nu sunt suficient de mari încât să obstrucționeze colaborarea. Ea se va menține foarte bună, la fel precum colaborarea România – SUA”, a declarat Iulian Fota, pentru B1 TV.

Președintele Institutului Diplomatic Român a insistat că amenințările sporite obligă aliații să treacă peste micile diferențe și să colaboreze.

„Ne confruntăm cu amenințări sporite, fie că sunt din partea Rusiei, care de această dată sunt directe, fie că avem o îngrijorare în creștere legată de China. Toate acestea ne vor determina și ne încurajează să colaborăm și să ne gestionăm eventual diferențe prin mijoace diplomatice și politice, căci aceasta e cea mai bună variantă”, a mai precizat Iulian Fota.