Japonia: S-au descoperit fluturi mutanți la Fukushima, din cauza dezastrului nuclear din 2011 (FOTO)

Japonia: S-au descoperit fluturi mutanți la Fukushima, din cauza dezastrului nuclear din 2011 (FOTO)
S-au găsit mutații genetice în trei generații de fluturi în apropiere de centrala nucleară avariată Fukushima, au declarat marți oamenii de știință, dând naștere temerilor că radiațiile ar putea afecta si...

S-au găsit mutații genetice în trei generații de fluturi în apropiere de centrala nucleară avariată Fukushima, au declarat marți oamenii de știință, dând naștere temerilor că radiațiile ar putea afecta si alte specii.

În jur de 12 procente din populația unei specii de fluturi expuși la efectele radiațiilor în timp ce erau larve aveau caracteristici anormale, incluzând aripi mai mici și ochi vătămați, au declarat cercetătorii, conform AFP.

Insectele s-au reprodus într-un laborator aflat departe de zona afectată de radiații, iar urmașii lor au avut în proporție de 18 la sută probleme similare, a declarat Joji Otaki, profesor asociat la Universitatea Ryukyu din Okinawa, în sud-vestul Japoniei.

Numărul de fluturi care au caracteristici anormale a crescut la 34 la sută în cea de-a treia generație, a mai adăugat el, deși unul dintre părinți era de fiacare dată un fluture neafectat.

Alți 240 de fluturi au fost strânși din Fukushima în septembrie anul trecut, la șase luni de la dezastru. Caracteristici anormale au fost găsite în 52 la sută din a doua generație. Această rată ridicată ar putea fi rezultatul expunerii externe și interne la radiații, din atmosferă și hrană contaminată.

Descoperirea a creat temeri legate de efectele radiațiilor pe termen lung în rândul oamenilor care au fost expuși în zilele și săptămânile de după accident, acestea răspândindu-se pe o arie extinsă și ducând la evacuarea a mii de persoane.

Tsunami-ul din martie 2011, cauzat de un cutremur puternic, a oprit sistemele de răcire de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, cauzând accidente nucleare în trei dintre reactoare, acesta fiind cel mai grav dezastru nuclear din ultimii 25 de ani, de când a avut loc cel de la Cernobîl.

Foto: bbc.co.uk

Foto: cosmosmagazine.com

Foto: thestar.com.my

Ultima oră
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)