Jaroslaw Kaczynski acuză Berlinul că vrea să transforme UE într-un „Al Patrulea Reich german”. Liderul partidului polonez PiS a atacat și Curtea de Justiție a UE

Jaroslaw Kaczynski acuză Berlinul că vrea să transforme UE într-un „Al Patrulea Reich german”. Liderul partidului polonez PiS a atacat și Curtea de Justiție a UE
Președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski. Foto: Hepta.ro / Reporter.pl / Mateusz Jagielski

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului suveranist-conservator PiS, a acuzat Germania că încearcă să transforme Uniunea Europeană într-un „Al Patrulea Reich german”.

Berlinul vrea să transforme UE într-un „Al Patrulea Reich german”, susține Jaroslaw Kaczynski (PiS)

Există țări care „nu sunt entuziasmate de perspectiva construirii unui Al Patrulea Reich german pe temelia UE”, a declarat președintele partidului polonez de guvernământ pentru cotidianul GPC, potrivit Euronews.

Vicepremierul polonez pe probleme de securitate națională susține că sintagma „Al Patrulea Reich german” nu are nicio conotație negativă „pentru că nu este Al Treilea Reich (Germania nazistă), ci Primul (Sfântul Imperiu Roman)”.

În timpul unei discuții recente cu noul cancelar german, social-democratul Olaf Scholz, premierul polonez Mateusz Morawiecki a descris sprijinul coaliției guvernamentale germane pentru un mai mare nivel de federalizare în UE drept „utopic și prin urmare periculos”, reiterând că Varșovia susține conceptul „unei Europe a națiunilor suverane”.

„Dacă noi, polonezii, am fi de acord cu o astfel de supunere modernă, ne-am degrada în multe feluri”, a mai spus în același interviu Jaroslaw Kaczynski, care este văzut de mulți drept „artizanul” schimbărilor semnificative din politica poloneză.

Liderul PiS a atacat și Curtea de Justiție a UE, despre care spune că este „instrumentul de bază” folosit pentru a impune viziuni federaliste.

CJUE, a continuat el, poate interpreta dreptul european și poate trage concluzii ilegitime.

„Și o face”, susține Jaroslaw Kazcynski.

Oficialii de la Bruxelles și autoritățile de la Varșovia au fost într-o dispută continuă în ultimii ani, în principal pe tema reformelor judiciare pe care le-a lansat guvernul PiS în 2015. Aceste reforme au dus la mai multe condamnări la CJUE în cazul Poloniei.

În luna octombrie, Curtea constituțională poloneză a pus la îndoială supremația dreptului european.

De altfel, chiar și Curtea Constituțională a României a transmis joi, 23 decembrie, un comunicat prin care a explicat că decizia CJUE – care stipulează că judecătorii pot să nu aplice hotărârile Curților constituționale care contravin dreptului european – se poate aplica în plan practic „numai după revizuirea Constituției în vigoare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`