Polonia, amendată cu un milion de euro pe zi pentru reformele din sistemul judiciar / Varșovia mai primise o amendă zilnică, de 500.000 de euro, pentru mina Turow

Polonia, amendată cu un milion de euro pe zi pentru reformele din sistemul judiciar / Varșovia mai primise o amendă zilnică, de 500.000 de euro, pentru mina Turow
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, la reuniunea Consiliului European din 21 octombrie 2021. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Michailidis/EUC

Polonia trebuie să plătească o amendă zilnică de un milion de euro din cauza reformelor pe care le-a făcut în sistemul judiciar, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Se crede că este cea mai mare sancțiune impusă vreodată unui stat membru, potrivit Euronews.

Amenda de un milion de euro pe zi, valabilă până când Polonia va renunța la reformele din sistemul judiciar

Măsurile punitive vor fi valabile până când Varșovia va decide să se conformeze cu sentința emisă de CJUE în luna iulie, când instanța dispunea suspendarea imediată a Camerei disciplinare a judecătorilor din Curtea supremă a Poloniei, precum și abrogarea măsurilor cu privire la ridicarea imunității judiciare.

Bruxelles-ul susține că această cameră disciplinară reprezintă o amenințare la independența justiției poloneze pentru că supune judecătorii controlului politic. De partea cealaltă, Varșovia susține că instrumentul este unul esențial pentru a elimina rămășițele regimului comunist.

Pentru că Polonia ignorat sentința din iulie, Bruxelles-ul a cerut CJUE să impună amenzi zilnice.

Sancțiunile vor fi deduse din fondurile UE pe care Polonia le primește periodic. Țara este de departe cel mai mare beneficiar de fonduri europene, cu peste 18 miliarde de euro primiți doar în 2020.

În decizia de miercuri, CJUE menționează că Polonia nu a făcut modificările necesare pentru a retrage puterile camerei disciplinare, ceea ce înseamnă că organismul încă funcționează.

Eliminarea camerei disciplinare este necesară „pentru a evita prejudicierea gravă și ireparabilă a ordinii jurdice din Uniunea Europeană și, pe cale de consecință, a drepturilor individuale care decurg din dreptul UE și din valorile pe care s-a întemeiat Uniunea, în special, aceea a statului de drept”, a scris vicepreședintele CJUE.

Nu este prima amendă de acest gen pe care o primește Polonia. Pe 20 septembrie, CJUE hotăra că Varșovia trebuie să plătească 500.000 de euro pentru fiecare zi în care continuă să extragă cărbune din mina Turow, o mină aflată în apropiere de frontierele Cehiei și Germaniei.

În tot acest timp, Comisia încă ține în așteptare planul polonez de redresare și reziliență, în valoare de 36 de miliarde de euro, încercând să convingă Varșovia să facă anumite reforme în sistemul judiciar ca o condiție pentru accesarea fondurilor din mecanism.

Urmăriți B1TV.ro și pe