Jeff Zients, oficial al Casei Albe: SUA sunt pe cale să aducă pandemia de Covid-19 sub control

Jeff Zients, oficial al Casei Albe: SUA sunt pe cale să aducă pandemia de Covid-19 sub control
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt mai aproape de a controla pandemia de coronavirus, iar oficialii din domeniul sănătății se concentrează asupra următoarei provocări: vaccinarea mai multor americani, a declarat duminică coordonatorul de răspuns la COVID-19 de la Casa Albă, Jeff Zients.

„Aş spune că suntem într-un moment de cotitură”, a afirmat Zients într-un interviu acordat la emisiunea „State of the Union” de la CNN, citat de Reuters.

Zients a spus că aproximativ 58% dintre adulții americani au primit cel puțin un vaccin împotriva coronavirusului. „Sarcina acum este de a continua să crească încrederea în vaccinuri și să fie vaccinați suficienți americani pentru a atenua răspândirea virusului și a variantelor sale”, a spus el.

Oficialii americani din domeniul sănătății își propun să îndeplinească obiectivul președintelui Joe Biden: 70% dintre adulții americani care au cel puțin o doză până în ziua de 4 iulie a Independenței SUA.

Zients a spus că atingerea acestui obiectiv ar putea ajuta țara să atingă un nivel scăzut durabil de infecții.

Aproximativ 46% din toți americanii au primit cel puțin un vaccin împotriva coronavirusului, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat că o nouă creștere a infecțiilor cu coronavirus ar fi puțin probabilă dacă obiectivul Biden este atins sau depășit.

„Cu cât proporția mai mare a populației este vaccinată, cu atât este mai puțină probabilitatea ca într-un sezon ca toamna viitoare sau iarna să vedeți o creștere semnificativă”, a spus Fauci la NBC „Meet the Press”.

Zients a apărat cele mai recente linii directoare de la CDC, care recomandă ca persoanele complet vaccinate să poarte în continuare măști la evenimente aglomerate în aer liber sau atunci când intră în spații publice în interior cu alte persoane care nu pot fi vaccinate.

Unii experți în sănătate s-au întrebat dacă orientările CDC sunt prea stricte și că eliminarea obligativității purtării măștii în interior pentru persoanele complet vaccinate ar putea încuraja încrederea în vaccinuri. Această mișcare nu ar proteja, totuși, persoanele nevaccinate de contractarea virusului de la un purtător care a fost vaccinat.