Joe Biden și Emmanuel Macron, prima conversație de la izbucnirea scandalului pe vânzarea de submarine. Franța își acuzase aliații de „trădare”

Joe Biden și Emmanuel Macron, prima conversație de la izbucnirea scandalului pe vânzarea de submarine. Franța își acuzase aliații de „trădare”
Președinții Franței și Statelor Unite, surprinși în timpul unei convorbiri în marja Summitului NATO de la Bruxelles din 14 iunie 2021. Foto. Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său francez, Emmanuel Macron, urmează să discute la telefon pentru prima oară de la izbucnirea disputei cu privire la vânzarea de submarine către Australia, a anunțat guvernul de la Paris. Convorbirea este programată să se desfășoare în cursul zilei de miercuri, potrivit France 24.

Săptămâna trecută Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia ca urmare a pactului pe care l-au semnat SUA și Marea Britanie cu Australia și care a condus la decizia Canberrei de a renunța la acordul de 40 de miliarde de euro pentru achiziționarea de submarine convenționale franceze.

Autoritățile franceze s-au arătat revoltate de faptul că oficialii națiunilor vorbitoare de limbă engleză au negociat în secret, iar Jean-Yves Le Drian, șeful diplomației franceze, a vorbit despre „trădare” și despre „înjunghiat pe la spate”.

Joe Biden și Emmanuel Macron vor avea o primă conversație după izbucnirea scandalului pe vânzarea de submarine

Convorbirea dintre Macron și Biden va fi o oportunitate pentru a „clarifica atât modul în care a fost făcut acest anunț (despre pactul AUKUS), cât și calea unei reangajări americane în relația sa cu un aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt Gabriel Attal după o ședință a cabinetului francez.

Oficialii francezi au fost informați că Australia renunță la contractul cu Naval Group cu doar câteva ore înainte ca Joe Biden să dezvăluie așa-numitul pact AUKUS dintre cele trei națiuni vorbitoare de limbă engleză, pact care presupune printre altele și furnizarea unor submarine nucleare de fabricație americană către Canberra.

Emmanuel Macron așteaptă „clarificări cu privire la decizia americană de a ține un aliat european în afara unor discuții fundamentale despre cooperarea în Indo-Pacific”, a adăugat Attal, care a precizat că partea franceză încă este furioasă.

„Ne așteptăm ca aliații noștri să recunoască faptul că nu s-au desfășurat schimburile și consultările care ar fi trebuit să aibă loc și că asta ridică semne de întrebare la nivel de încredere”, a mai spus Attal.

Momentul ales pentru discuția dintre cei doi lideri, la o săptămână de la debutul disputei, a transmis încă un semnal despre proporțiile nemulțumirii franceze. Administrația americană anunțase încă de la finalul săptămânii trecute că Joe Biden încearcă să discute cu omologul său, însă Emmanuel Macron nu s-a grăbit să răspundă.

Amintim că Naval Group a câștigat o licitație importantă și în România, în 2019, însă contractul cu statul român nu a fost semnat nici până astăzi. Este vorba despre achiziționarea a patru corvete pentru Forțele Navale Române, precum și despre modernizarea sistemelor de luptă de pe fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”, într-o procedură cu o valoare totală de 1,6 miliarde de euro.