Joe Biden și Xi Jinping, la a doua discuție telefonică din acest an. Președintele SUA și omologul său din China au vorbit despre nevoia de evita un conflict pe fondul competiției globale

Joe Biden și Xi Jinping, la a doua discuție telefonică din acest an. Președintele SUA și omologul său din China au vorbit despre nevoia de evita un conflict pe fondul competiției globale
Joe Biden (Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA) și Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Li Xueren)

Președintele american Joe Biden a discutat joi seară cu omologul său chinez, Xi Jinping, și i-a transmis că SUA vrea „să gestioneze cu responsabilitate” competiția dintre cele două țări, în speranța că va fi evitat un conflict. Convorbirea telefonică a durat circa 90 de minute și a fost o premieră a ultimelor șapte luni, fiind a doua discuție între cei doi de la instalarea actualei administrații americane.

Joe Biden (SUA) și Xi Jinping (China) au vorbit despre nevoia de evita un conflict pe fondul competiției globale

Cei doi lideri au purtat o a doua convorbire telefonică din mandatul lui Joe Biden într-un moment în care Washingtonul și Berlinul se contrează pe o gamă largă de subiecte, ce variază de la comerț și până la aspecte ce țin de securitatea cibernetică, transmite Politico.

Casa Albă spune că discuția a vizat teme de nivel înalt. Un oficial al administrației Biden a menționat că apelul a durat 90 de minute și că tonul convorbirii a fost unul sincer și prietenos. Atât președintele american, cât și cel chinez au făcut referire la interacțiunile lor din trecut, susține oficialul.

„Cei doi lideri au avut o discuție strategică amplă, în care au abordat zone în care interesele noastre sunt divergente și zone în care interesele, valorile și perspectivele noastre sunt divergente. Au convenit să abordeze deschis și direct ambele seturi de chestiuni”, a precizat Casa Albă. „Cei doi lideri au discutat despre responsabilitatea ambelor națiuni de a se asiguracă această competiție nu se transformă în conflict”, mai spune Casa Albă.

Un oficial de top din administrația Biden le-a transmis reporterilor că președintele SUA a căutat să discute cu Xi Jinping după ce a devenit clar că discuțiile de eșalon inferior între oficialii chinezi și cei americani nu aduceau progrese pe probleme-cheie. Astfel, a fost nevoie de o convorbire la nivel prezidențial. În timpul apelului, Joe Biden și omologul său au vorbit și despre capacitatea lor de a avea discuții private, a adăugat același oficial.

El spune că, adesea, oficialii chinezi cu care s-au întâlnit reprezentanții americani s-au rezumat exclusiv la punctele de discuție, au folosit un limbaj dur sau chiar au încălcat protocolul diplomatic. În plus, uneori oficialii chinezi ar încerca să lege cooperarea pe chestiuni importante de zone care produc tensiuni în relația bilaterală.

Oficialul american nu a oferit detalii, însă a indicat că printre zonele în care SUA vrea să vadă mai multe progrese se numără securitatea cibernetică, revendicările maritime disputate ale Chinei, opresiunea Beijingului asupra minorității musulmane din Xinjiang, precum și viitorul programului său nuclear.

Ultima oră
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)