Josep Borrell: „O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”

Josep Borrell: „O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”
„Dacă este adevărat că Rusia și-a pierdut 15% din trupele de la începutul războiului, acesta este un record mondial”. Josep Borrell / Foto: Hepta.ro

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a afirmat că, în acest moment, un embargo asupra petrolului și gazelor rusești nu este pe masă. Acesta a subliniat că subiectul va fi dezbătut la următorul summit UE, care va avea loc la sfârșitul lunii viitoare.

Oficialul a declarat că nu există o poziție unitară în rândul statelor membre UE privind impunerea unui embargo asupra energiei rusești.

Un embargo asupra energiei rusești va fi discutat la următorul summit UE

Josep Borrell a subliniat că nu se așteaptă la nicio decizie privind acest subiect înainte de desfășurarea următorului summit UE.

„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”, a spus el.

Acesta a mai spus că statele UE depun eforturi considerabile pentru a-și reduce dependența de importurile rusești: „La un moment dat se va întâmpla și atunci Rusia va simți dureros că veniturile din afacerile cu petrol și gaze se pierd”, potrivit Digi24.

Borell: 1 miliard de euro pentru Ucraina, 35 de miliarde de euro pentru Putin

La începutul lunii aprilie, Josep Borrell a declarat că că Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului și 1 miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei.

Declarația a fost făcută în fața parlamentului european, îndemnând Europa să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului. Acesta a spus că suma pe care UE a oferit-o Ucrainei pentru apărare reprezintă banii pe care Putin îi încasează zilnic pentru resurse energetice.

Banii de la UE pentru Ucraina, a spus el, „ar putea părea mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Compară asta cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei”.

El a făcut aceste comentarii în timp ce UE a dezbătut o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, cu o interdicție a importurilor de cărbune în valoare de 4 miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe